20 januari 2023

Besluit minister over coronavaccinatie voor kinderen van 5 t/m 11 jaar

De Gezondheidsraad heeft een gewijzigd advies gepubliceerd over de coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar en gisteren(19-01-2023) heeft de minister het besluit genomen om dit advies over te nemen. Het advies voor de coronaprik voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar is veranderd.

Coronaprik niet nodig voor de meeste kinderen

De Gezondheidsraad heeft op 10 januari een nieuw advies gegeven. Het advies is dat de coronaprik voor de meeste kinderen van 5 tot en met 11 jaar niet nodig is. Dat komt doordat kinderen niet erg ziek worden van de omikronvariant van het virus die nu veel in Nederland voorkomt. Ook hebben veel kinderen al corona gehad, waardoor ze beter beschermd zijn. Het hele advies van de Gezondheidsraad kun je op deze website nalezen: www.gezondheidsraad.nl onder het kopje Nieuws (datum nieuwsbericht: 10-01-2023).

Voor sommige kinderen is een coronaprik wel verstandig

Kinderen met een ernstige aandoening en die behandeld worden door een (kinder)arts kunnen een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Voor hen is nog steeds het advies om de coronaprik te halen. Het verkleint de kans dat zij moeten worden opgenomen in het ziekenhuis als zij corona krijgen.

Alleen kinderen met verhoogd risico op ernstige ziekte krijgen een uitnodiging

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het advies van de Gezondheidsraad overgenomen. Dit betekent dat alleen kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door corona worden uitgenodigd voor een coronaprik. Meer informatie hierover lees je op coronavaccinatie.nl/kinderen.

Wat gebeurt er met de geplande afspraak voor uw kind?

Je beslist zelf of de afspraak voor de coronaprik voor je kind doorgaat. Geef je beslissing alstublieft door bij de aanmeldbalie. Twijfel je of over een coronaprik voor je kind? Stel dan gerust je vragen aan de arts op deze vaccinatielocatie. Reeds geplande afspraken in de toekomst kunnen – als je dat wilt – ook gewoon doorgaan. Je hoeft hiervoor niets te doen. Wil je een geplande afspraak in de toekomst afzeggen, dan kan dat bij de aanmeldbalie of door te bellen met 0800 – 7070.

Let op: het is belangrijk dat beide ouders/verzorgers van jouw kind toestemming geven voor de coronaprik. Op de vaccinatielocatie vragen medewerkers of dit het geval is.

N.B. Het is nog mogelijk om tot 23 februari 2023 te bellen voor een afspraak voor kinderen die niet in de risicogroep vallen maar bijvoorbeeld huisgenoot zijn van iemand die immuungecompromitteerd is. Het betreft dan de zogenaamde ringvaccinatie. Er wordt nog gekeken naar de procedure voor de periode na 23 februari.