9 februari 2023

Blog: Lastige affAIre

ChatGPT, het programma dat met kunstmatige intelligentie (artifical intelligence, AI) antwoord geeft op (bijna) al je vragen, is het snelst groeiende programma in de geschiedenis. Google, Microsoft en Apple gaan er allemaal op inspelen. Maar waar moet je op letten bij vragen over je gezondheid?

Wat is het?

ChatGPT is een redelijk nieuw programma dat kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence (AI), gebruikt om vrijwel al je vragen te beantwoorden met bijna directe tekst en uitleg. Wil je weten hoe je een lekkere appeltaart bakt, een website bouwt, of welke tips het best helpen om in slaap te vallen? ChatGPT heeft het antwoord. Het heeft in 2 maanden tijd 100 miljoen maandelijkse gebruikers geworven, waarmee het de snelst groeiende applicatie ooit is, sneller dan TikTok of Instagram. Google en Microsoft gaan dergelijke modellen op korte termijn ook actief promoten en inzetten, onder andere in hun zoekmachines en Office.

AI kan een geweldig instrument zijn, en het heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet, ook op het gebied van gezondheidszorg. Het wordt gebruikt om MRI-scans en röntgenfoto’s te analyseren, het kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en het kan helpen bij medisch onderzoek.

Ergens last van? Google het even!(?)

Bijna iedereen die ik ken gebruikt nu – naast hun hulpverleners – een zoekmachine om vragen over hun gezondheid te beantwoorden. Dit is een soms langdurig en omslachtig proces, waarbij je meerdere fora en discussies aan het lezen bent voordat je enigszins gerust bent gesteld (of ervan overtuigd raakt dat je jeukende duim toch levensbedreigend is). Hoeveel makkelijker is het dan als je straks aan een dergelijke AI je medische vraag kan stellen, en deze direct een persoonlijk antwoord voor je klaar heeft?

Mensen doen dit nu al, maar het is zeker niet zonder risico. Een van de belangrijkste problemen van deze modellen is namelijk dat het onjuiste informatie kan geven, of informatie zonder bronnen zelf kan ‘bedenken’. Ook kan de informatie verouderd zijn en kan de informatie waarmee deze modellen zijn getraind ervoor zorgen dat het te weinig rekening houdt met diversiteit, zoals verschillen in gender, etniciteit, cultuur en psychologie.

Wat ik mensen wil meegeven: er komt op dit gebied de komende tijd waarschijnlijk veel op je af. Maar blijf actief zoeken naar informatie en professioneel advies van verschillende bronnen. Vertrouw niet alleen maar AI als het gaat om medisch advies, en laat deze mogelijkheden je niet ontmoedigen om toch persoonlijke, professionele hulp te zoeken wanneer nodig.

Het schrijven van een blog is trouwens ook een eitje geworden: alle schuingedrukte tekst hierboven is door ChatGPT voor me gemaakt.

Hajo Krol, Jeugdarts