6 mei 2023

Eikenprocessierupsen zijn er weer!

Er zijn weer eikenprocessierupsen in de provincie Utrecht. Het verschilt per gemeente, hoeveel eikenbomen rupsennesten hebben.

De eikenprocessierups geeft vaak overlast van mei tot september. Van de rupsen en uit de nesten kunnen brandharen vrijkomen en dat kan bij mensen en (huis)dieren gezondheidsklachten geven. Jeuk en bultjes komen het meeste voor.

Informatie over eikenprocessierupsen

Wil je weten wat een eikenrups is? En wat je kunt doen als je klachten hebt? Vragen en antwoorden lees je op de website GGD Leefomgeving.

Waar kan ik een melding doen van een boom met eikenprocessierupsen? 

De eigenaar van de boom is verantwoordelijk voor het weghalen van de nesten. Als dat niet kan, is het belangrijk dat de eigenaar zorgt voor zo min mogelijk kans op overlast.  In het openbare groen is de eigenaar van de boom vaak de gemeente. Veel gemeenten hebben een plan hoe ze de rupsen het beste kunnen bestrijden. Kijk op de website van je gemeente hoe je een melding kunt doen.

Informatiebladen voor kindercentra, huisartsen, organisatoren van evenementen en recreatieterreineigenaren

Hieronder vind je de links naar informatiebladen voor verschillende doelgroepen:

Informatieve websites

Contact 

Heb je een vraag over eikenprocessierupsen, waarover je persoonlijk advies wil? Mail dan de vraag met je telefoonnummer en woonplaats naar mmk@ggdru.nl. Je krijgt binnen 3 werkdagen een reactie. Heeft je vraag spoed? Bel dan naar het algemene nummer van de GGD (030-608 60 86) en we bellen je zo snel mogelijk terug.