HPV-vaccinatie 10 jaar en inhaal


HPV vaccinatie

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders besmetten. 

Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen 6 soorten kanker. Namelijk baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis.  
Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV.

Uitnodiging voor vaccinatie tegen het HPV-virus voor jongeren van 10 t/m 18 jaar

Jongens en meisjes die dit jaar 10 worden (geboren in 2013) ontvangen automatisch een uitnodiging per brief. De HPV-vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma.

Alle jongeren uit geboortejaar 2013 t/m 2004 mogen de vaccinatie tegen het HPV-virus komen halen als zij nog geen vaccinaties hebben ontvangen of nog niet alle vaccinaties hebben ontvangen.

In onderstaand overzicht is te zien welke geboortejaren dit jaar worden uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. Ook is te zien welke geboortejaren vorig jaar een uitnodiging hebben ontvangen.

Heb je een vaccinatie gemist, kijk dan onder het kopje: Vaccinatie gemist

In totaal krijg je een serie van 2 vaccinaties. Een halfjaar na de eerste vaccinatie krijg je een uitnodiging voor de tweede (laatste) vaccinatie. 

Wanneer vinden de vaccinaties plaats

De eerste vaccinatieronde voor de HPV-vaccinatie vindt plaats van maandag 13 maart tot en met vrijdag 21 april. Eind februari/begin maart verstuurt het RIVM de uitnodigingen. 

De tweede vaccinatieronde zal plaatsvinden in september/oktober.

In de brief van het RIVM lees je waar en wanneer je wordt uitgenodigd. Je hoeft dus zelf geen afspraak te maken voor de vaccinatie. Kun je echt niet komen op de tijd of datum die vermeld staat in de brief van het RIVM? Bel dan naar de GGD voor een nieuwe afspraak: 030- 694 00 30.  We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30-17.00 uur.  

Wat neem je mee naar de afspraak

  • Je identiteitsbewijs of paspoort. 
  • De oproepkaart en het vaccinatiebewijs HPV. 
  • Het toestemmingsformulier en de gezondheidsverklaring. Deze vind je als bijlage bij de uitnodiging. 

    We geven een prik in de bovenarm. Daarom is het fijn om makkelijke kleding te dragen. Kinderen onder de 12 jaar vaccineren we alleen als er een ouder/verzorger of volwassen begeleider bij is. 

Vaccinatie gemist

Meisjes en jongens die vorig jaar aan de beurt waren voor vaccinaties tegen het HPV virus en alleen hun eerste vaccinatie hebben gehaald, ontvangen automatisch weer een uitnodiging voor hun tweede (laatste) vaccinatie.

Ben je vorig jaar wel uitgenodigd en heb je geen vaccinaties tegen het HPV-virus gehaald maar wil je wel graag vaccinaties, dan kun je bellen naar de GGD regio Utrecht voor een afspraak: 0306940030. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30–17.00 uur.

Voor de meisjes die dit jaar uitgenodigd worden en geboren zijn in 2007 en 2005 geldt dat zij al eerder uitnodigingen hebben ontvangen maar nog niet (alle) vaccinaties hebben gehad tegen het HPV-virus. Daarom ontvangen zij opnieuw een uitnodiging.

Wijziging in aantal HPV vaccinaties vanaf de leeftijd van 15 jaar

Jongeren vanaf 15 jaar krijgen vanaf vorig jaar augustus 2 prikken tegen het humaan papillomavirus (HPV) in plaats van 3. We weten nu uit onderzoek dat 2 prikken met minimaal 5 maanden tussen de 1e en de 2e prik op deze leeftijd even goed beschermen als 3.  Heb je de tweede vaccinatie een maand na de eerste gekregen? Dan is een derde prik nodig voor een langdurige bescherming. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging. De derde prik wordt een halfjaar na de eerste prik gegeven. Meer informatie hierover is te vinden op onze pagina over de wijzing van het vaccinatieschema.

Meer informatie over HPV en de vaccinatie 

Wil je meer lezen over HPV of de vaccinatie, lees dan verder op de website van het RIVM: HPV-vaccinatie voor jongeren 

HPV vaccinatie en corona

Tussen een HPV vaccinatie en een vaccinatie tegen Corona hoeft geen tijd te zitten. Voor meer informatie over thuisblijven als je Corona hebt, zie Adviezen om verspreiding corona te beperken | Rijksoverheid.nl 

Afdeling Jeugdgezondheidszorg

Tel. 030 - 694 00 30 (maandag tot en met vrijdag van 08.30-17.00 uur)