Rabiës op reis – pas op met dieren
Als je op reis bent, kun je wilde dieren tegenkomen. In landen in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika komt hondsdolheid nog veel voor. Hondsdolheid heet ook wel ‘rabiës’. Dit is een dodelijke ziekte die wordt overgedragen via speeksel van besmette dieren, zoals honden, katten en apen. Eén beet, krab of lik kan al gevaarlijk zijn.
Wat moet je doen als je bent gebeten, gekrabd of gelikt door een dier in het buitenland?
Omdat rabiës dodelijk is, is het belangrijk om direct in actie te komen:
- Spoel de wond 15 minuten met water en zeep.
- Desinfecteer daarna met alcohol 70% of jodium.
- Bel de alarmcentrale van je zorgverzekering om te bespreken wat je moet doen, en waar je terecht kunt.
- Ga dezelfde dag nog met hun advies naar een ziekenhuis of medische post als zij adviseren dat er vaccinaties nodig zijn. Bespreek welke vaccinaties en eventuele antistoffen je nog moet hebben.
- Als je in het buitenland begonnen bent met een serie vaccinaties, kun je de serie bij de GGD afmaken.
Ook als je vóór de reis vaccinaties hebt gehad tegen rabiës, moet je nog aanvullende vaccinaties en eventuele verdere behandeling!
Wat is rabiës?
Rabiës staat ook wel bekend als ‘hondsdolheid’. Het is een virus dat voorkomt bij zoogdieren, zowel huisdieren als wilde dieren. Onder andere honden, katten, vleermuizen, vossen en apen kunnen het bij zich dragen. Ook jonge dieren zoals puppy’s of kittens kunnen besmet zijn. Aan het dier kun je meestal niet zien dat het ziek is.
Als mensen rabiës hebben opgelopen, ontstaat er een ontsteking van de hersenen en zenuwen. De meeste mensen overlijden hieraan.
Hoe krijg je rabiës?
Er zijn verschillende manieren waarop het virus het lichaam kan binnenkomen en je besmet kunt worden:
- Als je wordt gebeten door een besmet dier
- Als je wordt gekrabd door een besmet dier
- Als het dier likt aan een wondje op jouw lichaam
- Als je speeksel van een besmet dier in je oog, neus of mond krijgt
Komt rabiës veel voor?
Wereldwijd overlijden elk jaar zo’n 50.000 mensen aan hondsdolheid. In Nederland komt de ziekte bijna niet voor. De afgelopen 40 jaar zijn er in Nederland 5 mensen overleden door hondsdolheid. Alle 5 raakten besmet in het buitenland.
Hoe voorkom je rabiës?
Rabiës is een dodelijke ziekte. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat een dier je bijt, krabt of likt. Dit kun je doen door niet naar dieren toe te gaan en contact met alle zoogdieren te vermijden. Aai, knuffel of voer geen schattige puppy’s, kittens of apen, hoe lief ze er ook uitzien. Je kunt aan de buitenkant niet zien of ze rabiës hebben. Houd afstand, besteed geen aandacht aan het dier en loop rustig voorbij.