29 juli 2022

Corona-update 29 juli 2022

In deze corona-update aandacht voor zelftesten, het wel of niet melden van een zelftest bij de GGD, een testbewijs voor je vakantie, de herhaalprik voor mensen van 60 jaar of ouder (iedereen vanaf geboortejaar 1962) en gewijzigde openingstijden bij verschillende testlocaties.

Zelftest

Heb je klachten die passen bij corona? Doe dan een zelftest. Is de uitslag positief? Blijf thuis en ga in isolatie. Zo voorkom je dat je anderen besmet. Op Mijnvraagovercorona.nl lees je wat je moet doen als je een positieve testuitslag hebt. Je hoeft na een positieve zelftest niet opnieuw een test bij de GGD te doen. Je hoeft de positieve uitslag ook niet te melden bij de GGD.

Wanneer melden bij de GGD?

Behoor je tot een van de onderstaande groepen? Dan is het advies om contact op te nemen met de GGD en een afspraak te maken voor een coronatest. Je kunt hiervoor bellen met 030-6305400.

  • Zorgmedewerkers.
  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis) Voor meer informatie zie: lci.rivm.nl.
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis) Zie: lci.rivm.nl
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben. 

Testbewijs nodig voor je vakantie?

Ga je op vakantie naar een land dat een coronabewijs vraagt? Dan heb je een testbewijs (negatieve testuitslag) nodig als je geen vaccinatie- of herstelbewijs hebt.
Controleer eerst het reisadvies voor de testeisen van het land waar je naartoe gaat (Wijsopreis.nl).

Je kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciële testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaal je zelf. Je kunt hiervoor niet terecht bij de GGD.

60 jaar of ouder en nog geen herhaalprik tegen corona gehaald?

Bescherm jezelf beter met de herhaalprik tegen corona. Corona is niet weg. Het is moeilijk te voorspellen hoe het virus zich zal ontwikkelen. De herhaalprik brengt je bescherming weer op peil. Deze neemt bij een hogere lee­ftijd na verloop van tijd af. Daarom zijn 60-plussers met een herhaalprik weer beter beschermd tegen ziek worden door corona. Je kunt de herhaalprik nu halen. Maak een afspraak via planjeprik.nl of bel 0800 – 7070. Op veel plekken kun je ook zonder afspraak terecht. Je vindt deze locaties op prikkenzonderafspraak.nl.

Wijzigingen openingstijden testlocaties

Nieuwe openingstijden voor de testlocaties, IJsselstein, Leerdam, Woerden en Woudenberg. De nieuwe openingstijden gaan in per 1 augustus 2022.  

IJsselstein, Baden Powellweg 2. Vanaf 1 augustus zijn de nieuwe openingstijden op maandag en donderdag van 09:00 – 12:00 uur.

Leerdam, Meidoornplein 2. Vanaf 1 augustus zijn de nieuwe openingstijden op maandag, woensdag en vrijdag open van 13:30 tot 16:30 uur

Woerden, de Bleek 1. Vanaf 1 augustus zijn de nieuwe openingstijden maandag, woensdag en vrijdag van 9:00 tot 12:00

Woudenberg, Dorpsstraat 17. Vanaf 1 augustus zijn de nieuwe openingstijden op dinsdag en zaterdag van 9:00 tot 12:00

Kijk voor de actuele informatie over testen en locaties op onze website: Coronatest | Testlocatie | testlocaties provincie Utrecht: GGD regio Utrecht (ggdru.nl)