Ga naar de inhoud
Zoeken

Coronavaccinatie: informatie over het vaccineren

 

Heeft u de uitnodiging voor het maken van uw vaccinatie afspraak ontvangen? Maak alleen mét deze uitnodiging en direct uw afspraak!

Wat gebeurt er nu?

Wij zijn in januari van start gegaan met de vaccinatie om het coronavirus eronder te krijgen. Wie er wanneer gevaccineerd wordt, de vaccinatiestrategie voor Nederland, wordt bepaald door het ministerie van VWS. GGD regio Utrecht is verantwoordelijk voor het vaccineren, in de regio, van iedereen vanaf 18 jaar en ouder, zonder medische indicatie. Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie en niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar worden door andere partijen gevaccineerd. GGD regio Urecht doet dit deskundig, kosteloos en altijd met zorg en aandacht.

Vaccineren van ouderen

Ouderen vanaf de leeftijd van 80 jaar ontvangen op dit moment een uitnodiging om een afspraak te maken om zich te laten vaccineren tegen het corona virus. Maak direct uw afspraak zodra deze uitnodiging binnen is!. 
De gemeente biedt vanuit WMO mogelijk als service vervoer aan, neem hiervoor contact op met uw gemeente.

85+ en 80+

Er kan alleen een afspraak voor vaccinatie gemaakt worden als de thuiswonende oudere hiervoor een uitnodiging van het RIVM heeft ontvangen. Via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer van de gezamenlijke GGD’en wordt een afspraak gemaakt. In de uitnodigingsbrief staat meer informatie. De genodigden worden vervolgens gevaccineerd op een GGD-locatie in regio Utrecht.

90+

De huisarts bepaalt wie uit de groep 90+ mobiel is en gevaccineerd kan worden op een GGD-locatie in regio Utrecht. Via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer van de gezamenlijke GGD’en wordt een afspraak gemaakt voor de genodigde. In de uitnodigingsbrief staat meer informatie. De groep 90+ die niet mobiel is, wordt, op een later tijdstip, door de huisarts gevaccineerd.

We begrijpen dat niet alle ouderen zelf aan de telefoon kunnen komen voor een vaccinatie-afspraak. Bijvoorbeeld omdat zij slecht horen. Ook kinderen, mantelzorgers, gevolmachtigden, medewerkers van een verpleeghuis en een doventolk kunnen bellen om voor een oudere een afspraak in te plannen. Wanneer gebeld wordt met het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer worden direct twee afspraken gemaakt, voor zowel de 1e als de 2e vaccinatie. Per mail ontvangt u vervolgens een bevestiging van deze afspraken. In deze mail zit een link naar de gezondheidsverklaring. U vult deze twee keer vooraf aan het bezoek aan de locatie in. De gezondheidsverklaring wordt ook meegestuurd bij de uitnodiging.

Vaccineren van zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning ontvangen als eerste een uitnodiging voor de COVID-19 vaccinatie. Vanaf 4 januari ontvangt deze groep een uitnodiging van hun werkgever. Kijk voor meer informatie ook naar Talkshow: 'In gesprek over coronavaccinatie' - alles wat jij als zorgmedewerker wilt weten

Alleen met deze uitnodiging kunt u een afspraak maken voor vaccinatie. Zolang u nog geen uitnodiging heeft ontvangen is het  nog niet mogelijk om een afspraak te maken. Lees ook berichtgeving van GGD GHOR Nederland hierover 'Uitnodiging voor vaccinatie: vragen kleine zorgorganisaties en zzp’ers'.

 

Over uw vaccinatie

Praat met elkaar en maak uw eigen keuze. Vaccinatie is géén verplichting

Afspraak maken alleen met een uitnodiging

 • De telefoonlijnen zijn geopend; meld u aan voor voor vaccinatie bij het callcenter
 • Bel het 0800-nummer dat in uw uitnodiging staat en houd uw BSN nummer bij de hand
 • Het callcenter vraagt uit of u geschikt bent voor vaccinatie
 • En vraagt u of uw vaccinatiegegevens gedeeld mogen worden met het RIVM en uw eigen huisarts
 • U maakt een afspraak voor de eerste én de tweede vaccinatie
 • Plan zoveel mogelijk buiten werktijd
 • Na minimaal drie weken volgt uw tweede injectie; houd hier rekening mee in uw agenda
 • Vanaf zeven dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus
 • De gemeente biedt vanuit WMO mogelijk als service vervoer aan, neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Breng dit mee naar uw vaccinatie

 • Bij bezoek aan de vaccinatielocatie is het volgende belangrijk
  • Breng de per post ontvangen uitnodiging van uw werkgever mee
  • Breng uw paspoort, rijbewijs of ID-bewijs mee
  • Breng uw afspraakbevestiging samen met de gezondheidsverklaring mee
  • Gebruikt u medicijnen? Neem dan uw medicatieoverzicht mee.
  • Houd u aan de maatregelen; draag een mondkapje en houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Volg de aanwijzingen van de hosts en personeel op
  • Tip: draag ruimzittende bovenkleding voor de vaccinatie in uw bovenarm
  • Breng eventueel aanvullende informatie mee van uw behandelend arts

Na uw vaccinatie

 • Na de vaccinatie moet u 15 minuten wachten tot u naar huis kan
 • U ontvangt een bewijs van vaccinatie
 • U mag autorijden na de vaccinatie, doe dat niet bij last van bijwerkingen
 • De meest voorkomende bijwerkingen zijn
  • pijnlijke prikplek
  • hoofdpijn
  • Moe zijn
  • Spierpijn
  • Koorts
 • Na minimaal drie weken volgt uw tweede injectie; houd hier rekening mee in uw agenda
 • Vanaf zeven dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus

“Als u koorts of verhoging heeft, die binnen 48 uur na de vaccinatie is ontstaan, is de kans groot dat het een bijwerking is van de vaccinatie. U kunt het beste zelf wel thuis blijven, maar huisgenoten hoeven niet thuis te blijven.

Heeft u naast koorts of verhoging ook nog andere klachten die passen bij corona, zoals verkoudheidsklachten, hoesten of plotseling verlies van reuk of smaak, maak dan een afspraak voor een coronatest. Blijf zelf thuis en uw huisgenoten blijven ook thuis tot de uitslag van de test bekend is.

Bij twijfel kunt u overleggen met GGD regio Utrecht .Als u ná 48 uur na de vaccinatie koorts krijgt kan er sprake zijn van corona. Laat u dan testen en u en uw huisgenoten moeten dan thuis blijven tot de testuitslag bekend is.”

Voor informatie over testen gaat u naar https://ggdru.nl/corona/testen-op-corona

Heeft u vragen over vaccinaties?

Bel met ons via: 030 - 630 54 00 

Vaccinatielocaties regio Utrecht 

De vaccinatielocaties zijn 7 dagen per week geopend van 8.00 tot 20.00 uur. 

Expo Houten, Meidoornkade 24, 3992 AE Houten

Jaarbeurs Utrecht, Graadt van Roggenweg (P1), Utrecht

Amersfoort (Rijtuigenloods), Piet Mondriaanplein 61, 3812 GZ Amersfoort 

Veenendaal (Voormalig pand Seats & Sofas), Schoolstraat 100, 3901 BC Veenendaal

Coronavaccinatie: van uitnodiging tot registratie

 

Landelijke vaccinatiestrategie

In de landelijke vaccinatiestrategie staat wie er wanneer gevaccineerd wordt. Het Ministerie van VWS bepaalt deze vaccinatiestrategie in Nederland. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.  

Als er vaccins tegen het coronavirus zijn goedgekeurd, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom worden in deze eerste fase niet direct alle groepen gevaccineerd. Andere groepen komen in de fases daarna aan de beurt. Dit is ook in de regio Utrecht het geval. De vaccinatie is gratis en vrijwillig. 
Meer over de vaccinatiestrategie leest u in het menublok "Meer informatie over vaccineren of het vaccin".

Over de vaccins

Binnen deze eerste groep zet het ministerie van VWS het vaccin van BioNTech/Pfizer in. Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid is het belangrijkst. Wel gaan de ontwikkeling en beoordeling sneller dan gebruikelijk. Wereldwijd wordt veel kennis en expertise ingezet en zijn er vele mogelijke vaccinoplossingen waaraan tegelijk gewerkt wordt. Ook voeren de onderzoekers binnen een project verschillende onderzoeken tegelijkertijd uit in plaats van na elkaar. Dat scheelt tijd.

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) beoordeelt samen met nationale medicijnautoriteiten zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de verschillende coronavaccins. Zij zijn op basis van tussentijdse onderzoeksresultaten al gestart met de beoordeling en zetten extra mensen in. Hierdoor is de beoordeling sneller klaar.

Als er enige twijfel is over de veiligheid van een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Dit geldt ook als de bijwerkingen niet opwegen tegen de werkzaamheid van het vaccin. We weten dat de meeste bijwerkingen binnen 6 tot 8 weken ontstaan. De kans op onbekende bijwerkingen na vaccinatie is zeer klein maar niet uit te sluiten. Er is een extra systeem ingericht om gevaccineerden intensief te monitoren. Van Delden: “De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben wel een paar dagen last van bijvoorbeeld spierpijn of koorts. Dat zijn bekende bijwerkingen van vaccinaties.”

Meer informatie over de vaccins leest u in het menublok "Meer informatie over vaccineren of het vaccin".

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin kan mensen tegen ziekten beschermen. Kinderen worden bijvoorbeeld gevaccineerd tegen infectieziekten als polio en de mazelen. Vaccins zorgen ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt. Kom je later met het virus in aanraking? Dan is je lichaam hier goed op voorbereid. Het virus wordt opgeruimd, zonder dat je (ernstig) ziek wordt. Door vaccinatie komen ziekten als polio in Nederland niet meer voor.

Bron: Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl