Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Hoe registreer ik mijn vaccinaties uit het buitenland (buiten en binnen de EU)?

 

Nog steeds vragen veel landen om bewijzen van uw coronavaccinaties voordat u kunt reizen. Of zijn er in het land zelf situaties waarvoor een geldige QR-code gevraagd wordt. Vaak betekent het dat u alleen binnenkomt wanneer u een geldige QR-code hebt. Wanneer u buiten Nederland bent gevaccineerd, heeft u die niet altijd gekregen. In Nederland is het in veel gevallen mogelijk deze buitenlandse vaccinaties te registreren. Op deze manier kunt u toch een QR-code krijgen.

Wie komt er in aanmerking voor het registreren van een vaccinatie uit het buitenland?

U kunt uw vaccinatie in Nederland registreren als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

 • U beschikt over een Nederlands paspoort.
 • U beschikt over een Nederlands BSN.
 • U kunt aantoonbaar maken dat u woont, werkt of studeert in Nederland

Bent u binnen de EU gevaccineerd?

Binnen de EU is afgesproken dat het land dat de laatste vaccinatie zet verantwoordelijk is voor de registratie. Dit land is ook verantwoordelijk voor het DCC (Digitaal Corona Certificaat). 

 • Heeft u de laatste dosis gekregen in Nederland, dan kunnen we alle vaccinaties registreren bij de GGD. U krijgt een DCC dat kan worden ingeladen in de CoronaCheck app. U kunt hiermee reizen naar alle landen die zijn aangesloten bij het EU DCC.
 • Heeft u de laatste dosis binnen de Europese Unie gekregen, dan kunnen we op het moment niet verder helpen. U kunt geen DCC krijgen om binnen Europa te reizen. 

Indien u toch een DCC wilt na een vaccinatie binnen Europa kunt u contact op nemen met het land waar de vaccinatie is gezet. In sommige gevallen kunnen zij een DCC verschaffen uit eigen land. Vanwege mogelijke registratieproblemen raden we af om naar het buitenland te reizen voor een boostervaccinatie.

Let op: Dit houdt in dat Nederland alleen een DCC kan geven t/m de laatste dosis die is gezet in Nederland. Alle doses die vervolgens in een ander EU land zijn gezet kunnen niet in de Corona Check App worden toegevoegd.

Bent u buiten de EU gevaccineerd?

 • Wij kunnen vaccinatiebewijzen van buiten de EU omzetten in een DCC dat kan worden ingeladen in de CoronaCheck app. U kunt hiermee reizen naar alle landen die zijn aangesloten bij het DCC.

Boosterprik en CoronaCheck-app

Nu de boostervaccins worden gezet, komt er dus een extra prik bij die reeks van – vaak – 2 vaccins. Uw boosterprik wordt in de CoronaCheck-app app zichtbaar door rechtsboven op het '+'-teken te klikken en 'vaccinatiebewijs' te selecteren. Met uw DigiD kunt u dan de gegevens van uw vaccinatie ophalen. 

Waar kunt u uw vaccinatiebewijs krijgen?

Binnen Nederland zijn vijf locaties beschikbaar.

 1. Utrecht (Hoog Catharijne*)
 2. Amsterdam
 3. Rotterdam
 4. Groningen
 5. Enschede 

* Locatie is Godebaldkwartier 178 in winkelcentrum Hoog Catharijne links van de Hema. Vanuit station Utrecht Centraal loopt u Hoog Catharijne in. Houd rechts aan en volg de uitgang Moreelsepark/Mariaplaats. (zie Google Maps “GGD International Travel certificate")
* The location is Godebaldkwartier 178 in shopping mall Hoog Catharijne next the “Hema”. From Utrecht Central Station walk into Hoog Catharijne. Keep right following the signs of Moreelsepark/Mariaplaats exit. (see Google Maps“GGD International Travel certificate” Utrecht)

Hoe kan ik een afspraak maken?

Een afspraak kan alleen telefonisch gemaakt worden. Wij zijn 7 dagen per week tussen 08:00-17:00 uur beschikbaar op 030-800 2899 ( of +31 30-800 2899 als u vanuit het buitenland belt). Om drukte te vermijden raden we u aan in het weekend te bellen. Het is dan rustiger op de lijnen. Zo kunnen we u sneller helpen.

Tijdens het telefonisch gesprek bespreken wij uw vaccinatie. Afhankelijk van uw situatie wordt bepaald of u in aanmerking komt voor een afspraak. Voor de afspraak moet u persoonlijk langskomen. Tijdens het maken van de afspraak wordt gecontroleerd of het vaccinatiebewijs aan de eisen voldoet.

Voor meer informatie over vaccinatiebewijzen kun u terecht op de website van de Rijksoverheid.