Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Corona en reizen

 

Sinds 1 juli is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Het DCC is een officieel coronabewijs waarmee u makkelijker binnen de Europese Unie kunt reizen tijdens de coronapandemie.

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) werkt via de CoronaCheck-app en is het digitale bewijs dat iemand:

Meer informatie over een coronavaccinatie bij GGD regio Utrecht

Stap 1: Check het reisadvies van uw vakantieland

Landen bepalen zelf welk coronabewijs ze accepteren bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Of hoe lang geleden u gevaccineerd bent.

Controleer daarom voor u boekt het reisadvies van uw vakantieland op Nederland Wereldwijd, en check het nogmaals net voor vertrek.

Stap 2: Upload uw coronabewijs in de CoronaCheck-app

De Coronacheck-app gebruikt u om uw DCC te uploaden. Dit is dus ofwel een vaccinatiebewijs, een bewijs van een negatieve testuitslag, of een herstelbewijs nadat u corona heeft gehad.

  • Download de CoronaCheck-app op uw smartphone of tablet. Heeft u geen smartphone? Geen probleem, u kunt het bewijs ook op papier aanmaken.
  • Wilt u uw vaccinatiebewijs uploaden of bent u getest door de GGD? Log dan in met uw DigiD.
  • Bent u getest bij een andere aanbieder dan de GGD? Gebruik de ophaalcode die u heeft ontvangen voor het aanmaken van het coronabewijs.
  • Heeft u een herstelbewijs nodig nadat u corona heeft gehad? Dit kunt u in de app doen. Let op: dit kan alleen als u positief getest bent bij de GGD.
  • Maak de QR-code aan. Heeft u geen smartphone? Maak dan een QR-code aan via de website coronacheck/print en print deze uit.

Stap 3: Check welke coronamaatregelen gelden

Bereid u goed voor en check voordat u vertrekt welke coronamaatregelen er gelden in het land waar u naar toe gaat. Zo weet u waar u aan toe bent en wat u wel en niet kunt doen.

Nederland Wereldwijd

Stap 4: Laat u testen in het buitenland

Reist u naar Nederland? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve uitslag van een NAAT(PCR)-test en soms ook een sneltest nodig. U betaalt de kosten voor een coronatest zelf. Bekijk waar in het buitenland u deze testen kunt laten doen.

Where can I get a NAAT(PCR) or rapid test outside the Netherlands? | netherlandsworldwide.nl

Stap 5: Doe de quarantainecheck en een coronatest bij thuiskomst

De Quarantaine Reischeck van de Rijksoverheid vertelt u wat u geregeld moet hebben voordat u (terug) naar Nederland reist. Zo weet u bijvoorbeeld of u bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet.

Daarnaast is het belangrijk dat u een coronatest doet als u terugkomt van uw reis. Ook wanneer u volledig bent gevaccineerd.

  • Komt u terug uit een oranje of rood gebied? Dan is het laten zien van een negatieve testuitslag verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder.
  • Komt u terug uit een geel of groen gebied? Ook dan is het dringend advies om u te laten testen. Dit kan bij de GGD of met een zelftest.

Het gele vaccinatieboekje

Het gele vaccinatieboekje (internationaal bewijs van inenting) is voor als u op reis gaat naar bestemmingen buiten Nederland. Ook bij GGD regio Utrecht is het mogelijk om een Corona stempel in het gele vaccinatieboekje te laten plaatsen. Dit kan op de priklocatie wanneer u een afspraak heeft voor uw coronavaccinatie. Als u al volledig gevaccineerd bent, dan kunt u bij alle vaccinatielocaties van de GGDrU alsnog uw stempel(s) halen. Dat kan zonder afspraak. Neemt u wel een legitimatie en uw vaccinatieregistratiebewijs mee.

Adressen en openingstijden van onze vaccinatielocaties vindt u op: www.ggdru.nl/coronavaccinatie

Let op! Op de vaccinatielocaties worden geen vaccinatieboekjes verkocht. Een boekje kunt u bestellen via mijnvaccinatieboekje.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de CoronaCheck-app. Bel voor vragen naar 0800-1421.
Meer informatie over de registratie van vaccinaties
Reizen met een coronabewijs in 4 stappen
Rijksoverheid: Wijs op reis – Nederland Wereldwijd
Rijksoverheid: Quarantaine Reischeck COVID-19 | Rijksoverheid.nl (reizen tijdens corona)