Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Ramadan 2021

Adviezen voor een gezonde Ramadan

De Ramadan is alweer aangebroken. Een maand die voor moslims wereldwijd en in Nederland in het teken staat van bezinning. Een maand lang wordt er dagelijkst gevast. Door corona zal ook dit jaar anders zijn. Daarom geven wij een aantal tips om de Ramadan gezond door te komen.

Wij wensen u een gezonde Ramadan toe!

GEZOND TIJDENS DE RAMADAN

Eet gezond 

Tijdens de Ramadan is het belangrijk om te letten op een gezonde voeding. Zodra het weer kan, probeer in kleine hapjes en langzaam te eten bij het verbreken van het vasten. Op die manier voorkom je buikpijn, omdat ons lichaam het niet aankan om snel grote hoeveelheden voedsel te verwerken. Probeer ook zo gevarieerd mogelijk te eten. Vezelrijk voedsel zoals volkorenbrood, volkorencousous, noten, groente en fruit zorgen ervoor dat je eerder verzadigd raakt en minder snel honger krijgt. Neem zo min mogelijk deeg, suikers en gefrituurd eten.

Drink voldoende water

Drink voldoende water (1,5 liter) na zonsondergang om de voldoende vocht binnen te krijgen en uitdroging te voorkomen. Vermijd gerechten met veel zout, want zout zorgt ervoor dat je meer dorst krijgt. 

Blijf bewegen

30 min beweging dagelijks is nodig om fit te blijven. Probeer daarom ook tijdens de Ramadan genoeg te bewegen, denk bijvoorbeeld aan dagelijks wandelen of fietsen.

Slaap voldoende

Ook tijdens de Ramadan is het belangrijk om voldoende te slapen. Het slaapritme kan verstoord worden, maar een middagdutje doet wonderen. Slaap daar waar mogelijk voldoende. 


Bescherm jezelf en je familie en voorkom corona

Tijdens de Ramadan gelden ook de huidige coronamaatregelen. Voor veel mensen is dat moeilijk, maar belangrijk om elkaar te beschermen. Een aantal tips:

  • Breek het vasten alleen met je eigen gezin en nodig max 1 persoon uit van een ander huishouden.

  • Houd contact met familie en vrienden online via WhatsApp, Facetime, Zoom en/of Clubhouse.

  • Organiseer een online iftar voor vrienden en familie.

  • Volg de nachtgebeden van de lokale moskee online.


Vaccineren tijdens de Ramadan

Meest gestelde vragen over vaccineren tijdens de Ramadan:

V: Hoe staat de Islam tegenover vaccineren?

A: De Islam adviseert mensen om zich te laten behandelen bij ziekte. Door te vaccineren voorkom je ziektes en besmettingen. Op die manier bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. De Islam vindt dat een belangrijke taak voor moslims om te doen. Het vaccineren blijft altijd een vrijwillige keuze.

V: Is het vaccin halal?

A: Ja, vaccins bevatten geen dierlijke bestandsdelen volgens fabrikanten. Dat wordt bevestigd door moslimgeleerden in Europa en wereldwijd. Ook zijn geleerden het erover eens, dat mocht een vaccin wel een dierlijk bestandsdeel bevatten, dat in dit soort gevallen, nood-breekt-wet geldt.

V: Als ik me overdag laat vaccineren, verbreekt het mijn vasten?

A: Nee, want het vaccin is niet voedend en daarmee blijft jouw vasten geldig.

V: Als ik bijwerkingen ervaar door het vaccin, zal ik dan mijn vasten verbreken?

A: De meeste mensen zullen geen of minimale bijwerkingen ervaren van het vaccin. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, koorts, misselijkheid, vermoeidheid, pijne prikplek. Als je het gevoel hebt dat tijdens het vasten, je klachten verergeren, dan is het toegestaan om het vasten te verbreken.

Raadpleeg jouw huisarts als je twijfelt of het vasten veilig voor je is of raadpleeg jouw imam als je twijfelt over wanneer het verbreken van het vasten is toegestaan.

V: Zal ik mijn vaccinatie-afspraak uitstellen tot na de Ramadan?

A: Zolang je je goed voelt, is er geen medische of religieuze reden om een vaccinatie uitspraak uit te stellen tijdens het vasten.

V: Veel kennissen en familieleden hebben hun eerste prik al gehad, kunnen we dan veilig samenkomen voor de iftar?

A: Nee, het vaccin biedt pas volledige bescherming na toedienen van de tweede prik. En ook dan blijft het belangrijk om aan de huidige coronamaatregelen te houden. Dit is niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen belangrijk.

V: Ik twijfel over vaccineren, wat moet ik doen?

A: Vaccineren blijft altijd een vrijwillige keuze. Zoek bij twijfels antwoord op jouw vragen.  Raadpleeg jouw huisarts of lokale GGD als je medische vragen over het vaccin hebt. Of raadpleeg jouw imam als je twijfelt vanwege religieuze redenen. Ga vooral met elkaar in gesprek en maak je eigen keuze. Bel met ons via: 030 - 630 54 00. Voor vragen over de AstraZeneca vaccinatie, kijk eerst naar de veelgestelde vragen.