Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Zelftesten hoe zit dat?

Een zelftest gebruikt u bij klachten passend bij COVID-19, als u bij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Deze zelftesten zijn te koop bij onder andere apotheken en drogisterijen. Een zelftest is een antigeensneltest die u zelf thuis kunt afnemen. Deze testen geven snel een uitslag en kunnen een belangrijke rol spelen in vroeg opsporen van coronabesmettingen. In sommige gevallen kunt u beter geen zelftest gebruiken. Bijvoorbeeld als u contact heeft met kwetsbaren of een herstelbewijs nodig heeft.

Waarvoor zijn zelftesten bedoeld?

Zelftesten zijn bedoeld als extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zelftesten kunnen preventief worden gebruikt als u geen klachten heeft. Daarnaast kunnen zelftesten sinds 3 december gebruikt worden bij klachten passend bij COVID-19. Door regelmatig zelftesten te gebruiken kunnen besmettingen eerder opgespoord worden. Dat zorgt voor meer veiligheid als u met mensen in contact komt. Bijvoorbeeld voor wie naar school gaat, of als u in een functie werkt waarin thuiswerken niet mogelijk is.

Doe geen zelftest als u:

  • Tot een risicogroep behoort.
  • Werkt met kwetsbare personen of mantelzorger bent.
  • Een herstelbewijs nodig heeft.

Maak in bovenstaande gevallen een testafspraak bij de GGD via 030-630 54 00 of via coronatest.nl . Bij de GGD wordt u gratis getest door een professional met gevoeligere testmethoden. U krijgt hierdoor een betrouwbare testuitslag.

Is de uitslag van de zelftest positief?

Met een positieve zelftest heeft u corona. U moet dan maatregelen nemen. Doe de check (quarantainecheck.rijksoverheid.nl) om te kijken wat u moet doen. Heeft u een herstelbewijs (QR-code) nodig voor een reis naar het buitenland? Maak dan een testafspraak bij de GGD (coronatest.nl).

Uw contacten ook snel zelftesten

Vertel iedereen die u de afgelopen dagen sprak dat u een positieve zelftest had. Dan kunnen zij voor de zekerheid ook een zelftest doen.

Is de uitslag van de zelftest negatief? 

Dit betekent dat u waarschijnlijk geen corona hebt. Let op: deze uitslag is niet volledig betrouwbaar en u kunt onterecht een negatieve testuitslag krijgen. Blijf u te allen tijde aan de basisregels houden.

Meer informatie over zelftesten

Kijk op de pagina van de Rijksoverheid: Zelftesten en het coronavirus | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl