10 oktober 2023

Coronaprik najaarsronde: voor wie is de prik, en hoe maak je een afspraak

Let op: dit nieuwsbericht is verouderd. Actuele informatie over corona vind je hier.

De coronaprik is er dit najaar voor iedereen die een hoger risico loopt om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Hieronder kun je lezen of jij in aanmerking komt voor de coronaprik en hoe je een afspraak kan plannen.

Een vrouw met een pleister op haar bovenarm
Hier foto plaatsen

Mag ik een coronaprik?

Als je 60 jaar of ouder bent, kan je de coronaprik halen dit najaar. Je ontvangt hiervoor een uitnodigingsbrief van het RIVM omdat je door je leeftijd meer kans hebt om ernstig ziek te worden door corona. De brieven worden wekelijks verspreid verstuurd tot eind november. Heb je jouw uitnodiging nog niet ontvangen? Mogelijk is jouw brief nog onderweg. Wacht op deze brief voordat je de afspraak maakt.

Ben je tussen de 18 t/m 59 jaar en word je jaarlijks uitgenodigd voor een griepprik? Je kan vanaf half oktober tot eind december 2023 terecht bij GGD regio Utrecht. Je krijgt geen persoonlijke uitnodigingsbrief van het RIVM. Maak zelf vanaf 16 oktober een afspraak op planjeprik.nl.

Voor kinderen en volwassenen met een medisch hoog risico op ernstig ziek worden door het coronavirus is het extra belangrijk om de coronaprik te halen. Dat kan het hele jaar door, ook in 2024. Voor sommige mensen is één coronaprik in het najaar niet genoeg. Jouw medisch specialist informeert je hierover wanneer je op het spreekuur komt. Je krijgt geen uitnodigingsbrief van het RIVM.

Zwangeren kunnen dit najaar een coronaprik halen. Je kan hiervoor vanaf 16 oktober zelf een afspraak maken. Je krijgt geen uitnodigingsbrief van het RIVM. Waarschijnlijk word je door jouw verloskundige of gynaecoloog geïnformeerd over de coronaprik. Voor zwangeren is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar bij de GGD.

Verblijf je in een (zorg)instelling? Dan ontvang je de uitnodiging via jouw (zorg)instelling. Je krijgt de coronaprik in de (zorg)instelling waar je verblijft. Neem contact op met jouw contactpersoon als je meer informatie wil over de coronaprik.

Werk je in de zorg met cliënten en/of patiënten? Je kan vanaf 16 oktober tot eind december een coronaprik halen. Je ontvangt geen uitnodiging van het RIVM. Jouw werkgever informeert je waarschijnlijk over de coronaprik. Je mag zonder afspraak langskomen voor een prik.

Wanneer je niet valt binnen één van de hierboven genoemde doelgroepen dan is het voor jou niet nodig om een coronaprik te halen. Je kunt geen afspraak maken voor een coronaprik. Wil je, vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, toch een coronavaccinatie halen. Dan kan je vanaf 16 oktober een afspraak maken op planjeprik.nl.

Heb je vragen over corona? Ga dan naar mijnvraagovercorona.nl voor antwoorden op de meest gestelde vragen over corona.

Meer informatie