Een opgeluchte Fatima door hulp van NNZ
Casus beschreven door inhoudelijk coördinator
De 18 jarige Fatima wordt via een begeleider van de specialistische jeugdhulpverlening verwezen naar de NNZ Inhoudelijk Coördinator (IC). Ze heeft gemeenschap met een vriendje, maar haar ouders mogen het niet weten. Zij is ook bang om zwanger te worden. Haar moeder houdt volgens haar in de gaten of zij menstrueert.
Bewuste keuze anticonceptie
De voor- en nadelen van de verschillende beschikbare middelen worden samen met de IC besproken. Fatima is bang de pil te vergeten en ook vreest zij dat iemand haar pillenstrip zal ontdekken. Uiteindelijk kiest zij voor een koperspiraal. Vervolgens kiest Fatima een nieuwe huisarts die haar ouders niet kent. Als zij de huisarts spreekt, blijkt het een man te zijn. Fatima appt de IC dat ze er vanaf ziet omdat de huisarts ook nog eens gezegd heeft dat zij te jong is voor een spiraal. Fatima geeft toestemming aan de IC om te overleggen met de huisarts. Dan blijkt dat Fatima en de huisarts elkaar niet goed begrepen hebben. In dezelfde praktijk werkt ook een vrouwelijke huisarts die het spiraal kan en wil plaatsen. De IC bestelt en bekostigt het spiraal en laat het op de praktijk bezorgen.
Tussentijds gesprek
Omdat het spiraal zal worden geplaatst tijdens de eerste dagen van haar volgende menstruatie, zit er nog ruim drie weken tussen. Daarom wordt met Fatima besproken hoe zij zich tot de plaatsing van het spiraal kan beschermen tegen een alsnog onbedoelde zwangerschap. Zij is er van overtuigd dat zij tot die tijd geen seks zal hebben.
Veel dankbaarheid
Een maand later neemt de IC contact op met Fatima. Ze appt terug dat het spiraal is geplaatst. De plaatsing deed pijn en ze heeft daarna nog een paar dagen buikpijn gehad. Ze stuurt breed lachende emoticons na de opmerking dat ze dapper is en er nu gelukkig voor lange tijd van af is. Naast de emoticons schrijft ze in grote letters ‘Ja Gelukkig en DANKJEWEL!!’