Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Genotmiddelen

 

Jongeren drinken nog steeds te vroeg, te vaak en te veel alcohol. Dat brengt behoorlijk wat risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld de kans op acute alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen en agressie.

Alcoholgebruik op jonge leeftijd kan ertoe leiden dat de hersenen zich niet volledig ontwikkelen en dit kan leiden tot veranderingen in de hersenen met negatieve gevolgen. De hersenen ontwikkelen zich nog volop tot gemiddeld het 24e jaar. Hoe jonger een kind begint met drinken hoe schadelijker het is. Sinds 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 jaar geen alcohol en tabak meer verkocht worden. Daarnaast zijn jongeren onder de 18 strafbaar als zij in het openbaar alcohol in het bezit hebben.

‘Wat Drink Jij’ Online alcoholinterventie voor jongeren en jongvolwassenen

De website Wat Drink Jij: een kortdurende online alcoholinterventie voor jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) die regelmatig alcohol drinken, is vernieuwd.

Brochure over alcohol en opvoeding voor ouders

Het Trimbos-instituut ontwikkelde een brochure voor ouders met informatie over alcohol en opvoeding. In de brochure vinden ouders tips hoe ze kunnen omgaan met alcohol in de opvoeding van het kind.

Ontwikkelingen roken en alcoholgebruik onder Nederlandse scholieren.

Lees meer over de ontwikkelingen van roken en alcoholgebruik onder jongeren over de afgelopen twintig jaar in het artikel: "Roken en alcoholgebruik onder Nederlandse scholieren"