22 november 2023

GGD regio Utrecht werkt mee aan Gezonde Kinderopvang in Zeist

Een gezonde leefstijl in de kinderopvang. Dat stond centraal tijdens de incompany training Gezonde Kinderopvang in Zeist op 20 en 21 november. Tijdens deze tweedaagse training werden kinderopvangmedewerkers uit Zeist en omgeving opgeleid tot Coach Gezonde Kinderopvang. Zeist is de eerste gemeente uit de regio Utrecht die deze training aanbiedt.

Trotse deelnemers met het certificaat tot Coach Gezonde Kinderopvang
Trotse deelnemers met het certificaat tot Coach Gezonde Kinderopvang

Als Coach Gezonde Kinderopvang ben je hét aanspreekpunt voor een gezonde leefstijl binnen de organisatie. Veel kinderopvangorganisaties hebben al aandacht voor een gezonde leefstijl. Denk aan gezonde voeding en voldoende beweging. De training tot Coach Gezonde Kinderopvang zorgt ervoor dat kinderopvangorganisaties structureel werken aan gezondheid. ‘Dankzij de training weet ik dat Gezonde Kinderopvang veel meer omvat dan alleen gezonde voeding en bewegen. Ook kan ik dieper op deze thema’s ingaan’, vertelt deelnemer Daphne van Kinderopvang Vriendjes in Zeist.

Gezonde jeugd, gezonde toekomst

De incompany training Gezonde Kinderopvang werd aangeboden door de gemeente Zeist, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Sportief Zeist en GGD regio Utrecht. De gemeente Zeist is sinds 2022 een JOGG-gemeente. Dat betekent dat Zeist zich inzet voor een gezonde jeugd en gezonde toekomst. Zodat kinderen in Zeist op kunnen groeien in een gezonde omgeving, waarin zij lekker in hun vel zitten en waar de gezonde keuze de makkelijkste keuze is.

Wethouder Angèle Welting: ‘Jong geleerd is oud gedaan! Het is zo belangrijk dat onze kinderen leren om gezonde keuzes te maken en genoeg bewegen. Door gezond te leven voorkomen we gezondheidsproblemen. Bovendien draagt een gezonde levensstijl bij aan een gelukkig leven. Ik ben trots dat deze kinderopvangmedewerkers en hun werkgevers zich willen inzetten voor een gezonde jeugd in Zeist!’

Steeds meer coaches Gezonde Kinderopvang

Elke kinderopvangorganisatie kan een pedagogisch medewerker laten opleiden tot Coach Gezonde Kinderopvang via een landelijke train-de-trainer van Gezonde Kinderopvang. Inmiddels hebben ruim 1.200 organisaties in Nederland een Coach Gezonde Kinderopvang. Omdat de kinderopvang een onmisbare schakel in het lokale netwerk rondom jeugd is, hebben gemeenten en GGD’en de mogelijkheid om de training lokaal aan te bieden in de vorm van een incompany training. Kijk voor meer informatie op: Gezondekinderopvang.nl/scholing.

Meer informatie