7 juli 2022

Nieuwe varianten, booster, herhaalprik, hoe zit dat nou eigenlijk?  

Sinds kort nemen de coronabesmettingen weer toe. Dit is het gevolg van de opkomst van de besmettelijke omikronvariant. We merken dat dit vragen oproept bij de inwoners van onze regio. Hieronder zetten we de meest gestelde vragen op een rijtje.

Worden de vaccins aangepast nu er nieuwe varianten van omikron rondgaan?

Fabrikanten van het coronavaccin zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe vaccins gericht op de nieuwe coronavarianten. Op dit moment is er nog geen vaccin op de markt welke specifiek gericht is op de omikronvariant. De huidige beschikbare vaccins beschermen nog voldoende tegen ernstig ziek worden en IC-opnames door de virusvarianten die nu rondgaan. Aanpassing van het momenteel beschikbare vaccin kan in de toekomst wel nodig zijn. Het RIVM blijft dit in de gaten houden en het ministerie van VWS bepaalt wanneer er nieuwe vaccins worden aangeboden en welke leeftijden/doelgroepen een vaccinatie krijgen 

Kunnen mensen onder de 60 jaar nu ook een herhaalprik krijgen, omdat de besmettingen stijgen? 

Nee. Een herhaalprik tegen corona (ook wel 2e boosterprik genoemd) is een extra prik die minimaal 3 maanden na de laatste prik wordt toegediend. Met de herhaalprik houd je de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door corona op peil.

De herhaalprik (2e booster) is op dit moment beschikbaar voor:

  • Bewoners van 60 jaar en ouder (en mensen die dit jaar 60 worden)
  • Bewoners van verpleeghuizen, inclusief bewoners van woonvormen voor ouderen die een vergelijkbare kwetsbaarheid hebben als bewoners van verpleeghuizen
  • Volwassenen (18 jaar of ouder) met het syndroom van Down
  • Volwassenen (18 jaar of ouder) met ernstige immuunstoornis met brief van de specialist.

De herhaalprik wordt gegeven minimaal 12 weken na afronding na de laatste vaccinatie of  12 weken na het doormaken van een COVID-besmetting.  De GGD bepaalt niet wie, wanneer welke vaccinatie krijgt. Dit beslist het ministerie van VWS. Zie: Herhaalprik tegen corona (2e booster) | Vaccinatie tegen het Coronavirus | Rijksoverheid.nl.

Ik heb meer dan drie maanden geleden mijn laatste prik gehad, kan ik er nog een krijgen?

Ben je niet benaderd door jouw arts/specialist, dan is er op dit moment geen herhaalprik voor jou beschikbaar, ook al is jouw laatste boostervaccinatie meer dan 3 maanden geleden. Ben je tussen de 12-59 jaar oud dan kom je alleen in aanmerking voor de basisserie (1 prik Janssen/ 2 prikken mRNA of 2 prikken Novavax) én een boostervaccinatie, tenzij je onder een van de eerder genoemde groepen valt.

Ik kan op dit moment dus geen nieuwe herhaalprik krijgen?

Op dit moment is er geen tweede herhaalprik gepland. Ook is er nog geen herhaalprik beschikbaar voor inwoners onder de 60 jaar zonder medische noodzaak. Wie wanneer een vaccinatie krijgt wordt bepaald door het ministerie van VWS op basis van het advies van de Gezondheidsraad. De GGD is geen beleidsmaker, maar uitvoerder. Voor vragen over toekomstig beleid verwijzen we naar Rijksoverheid.

Ik kom officieel niet in aanmerking, maar ik kan wel een afspraak maken online. Hoe kan dat?

Op de website www.planjeprik.nl kun je voor zowel de boostervaccinatie als de herhaalprik (2e booster) een afspraak maken. Het systeem controleert niet op leeftijd. Dit heeft te maken met de toegankelijkheid van het systeem voor mensen onder de 60 met medische noodzaak. Het is daarom van belang dat je zelf controleert of je in aanmerking komt voor een herhaalprik, anders kan het voorkomen dat je op locatie niet geholpen wordt. Twijfel je of je in aanmerking komt? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum via 030-630 54 00.

Ik kom wel in aanmerking. Moet ik een afspraak maken voor een vaccinatie?

Kom je wel in aanmerking, dan ben je welkom op één van onze vaccinatielocaties. Het is vaak druk op de kleinere locaties in onze regio. Wil je er zeker van zijn dat je snel aan de beurt bent? Maak dan een afspraak.
Dat kan via: www.planjeprik.nl of door te bellen naar 030-630 54 00.

Vragen?

Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum via 030-630 54 00.

Meer informatie

Meer informatie van de Rijksoverheid over de coronavaccinaties: Coronavirus-vaccinatie | Rijksoverheid.nl