HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders besmetten.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV. Maar het kan ook andere vormen van kanker bij de geslachtsorganen of in de mondkeelholte veroorzaken. De HPV-vaccinatie beschermt tegen 6 soorten kanker.

HPV- vaccinatie voor jongens en meisjes

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen tieners een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden.

Zij krijgen in totaal 2 keer een vaccinatie. In het voorjaar is de uitnodiging verstuurd voor de eerste HPV-vaccinatie. Van dinsdag 19 september tot en met vrijdag 3 november (exclusief de herfstvakantie in week 42) vindt de tweede vaccinatieronde plaats voor de HPV-vaccinatie. Eind augustus/begin september verstuurt het RIVM de uitnodigingen.

Jongeren geboren in 2011, 2010, 2007 en 2005, hebben in het voorjaar ook hun eerste uitnodiging ontvangen voor de HPV-vaccinatie. Zij ontvangen ook eind augustus/begin september de uitnodiging voor hun tweede HPV-vaccinatie of een herinneringsoproep voor hun eerste vaccinatie als deze nog niet is gehaald.

Jongeren uit geboortejaar 2004, 2006, 2008, 2009 en 2012 die al eerder een uitnodiging hebben ontvangen maar nog een HPV-vaccinatie hebben gemist, ontvangen geen uitnodiging meer. Zij kunnen zelf bellen met de GGD regio Utrecht voor een afspraak: 030-694 00 30. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30–17.00 uur.

Uitnodiging voor de HPV-vaccinatie

In de brief van het RIVM lees je waar en wanneer je wordt uitgenodigd. Je hoeft dus zelf geen afspraak te maken voor de vaccinatie. Kun je echt niet komen op de tijd of datum die vermeld staat in de brief van het RIVM? Bel dan naar de GGD voor een nieuwe afspraak: 030- 694 00 30.  We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30-17.00 uur. 

Hier vind je de lijst met vaccinatielocaties en welke datums je er terecht kunt.

Wat neem je mee naar de afspraak?

• Je identiteitsbewijs of paspoort.
• De oproepkaart en het vaccinatiebewijs HPV.
• Het toestemmingsformulier en de gezondheidsverklaring. Deze vind je als bijlage bij de uitnodiging.

We geven een prik in de bovenarm. Daarom is het fijn om makkelijke kleding te dragen. Kinderen onder de 12 jaar vaccineren we alleen als er een ouder/verzorger of volwassen begeleider bij is.

Meer informatie over HPV en de vaccinatie

Wil je meer lezen over HPV of de vaccinatie, lees dan verder op de website van het RIVM: HPV-vaccinatie voor jongeren | Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Meer informatie

Deel dit artikel: Twitter Facebook E-mail Whatsapp

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker