3 maart 2023

HPV-kennisquiz van GGD regio Utrecht zet vaccinatienoodzaak op de kaart

Wat weet de gemiddelde jongvolwassene over het humaan papillomavirus? Dit werd vandaag getest op de vaccinatielocatie van GGD regio Utrecht aan de Overste den Oudenlaan met de HPV-Kennisquiz, ter gelegenheid van HPV Awareness Day: dé dag om stil te staan bij het Humaan papillomavirus (HPV) en de zes soorten kanker die het kan veroorzaken.

Hier foto plaatsen

Quizmaster Mirjam de Witte van RTV Utrecht stelde vandaag prikkelende vragen aan vijf deelnemers in twee spannende ronden en zette de noodzaak tot vaccineren stevig op de kaart. Ze vroeg onder andere: Wat betekent HPV? Hoe groot is de kans dat je besmet wordt met HPV? En: hoe goed helpt een condoom tegen een besmetting? Een panel van artsen Maatschappij & Gezondheid met Putri Hintaran en Sophie Goemans gaf uitleg bij alle vragen en antwoorden. De talrijke HPV-weetjes werden gedurende het uur van de quiz gedeeld met ruim twintig man publiek in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 26 jaar en met ruim 70 passerende jongvolwassenen met én zonder een vaccinatieafspraak.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.

Ja, ik wil die prik halen!

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Dan ontvang je, als man zijnde, in januari 2023 een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Vrouwen van deze leeftijd ontvangen geen uitnodiging als ze beide vaccinaties al hebben gehad. Anders ontvangen ze een uitnodiging voor 1 vaccinatie (als ze al 1 vaccinatie hebben gehad) of voor 2 vaccinaties als ze nog geen vaccinatie hebben gehad.

Je kunt nu zonder afspraak inlopen op één van onze vaccinatielocaties

Met de uitnodiging kun je ook via www.hpvafspraak.nl een afspraak inplannen of je kunt bellen naar 0800-1608. Vaccineren kan op 1 van onze 5 vaccinatielocaties in Utrecht (2), Woerden, Amersfoort of Veenendaal. Tussen de eerste en tweede vaccinatie zit een interval van minimaal 5 maanden. In de 5e maand na de eerste vaccinatie zal er vanuit het RIVM een bericht worden verstuurd met de oproep om een afspraak in te plannen voor de tweede vaccinatie. Je nu ook zonder afspraak op één van de locaties terecht. Bekijk onderaan deze webpagina alle vaccinatielocaties in regio Utrecht