14 maart 2023

Reminder: Inspiratiebijeenkomst Omgaan met armoede op school

Reminder voor alle PO en VO scholen en andere geïnteresseerden in de regio Utrecht: hoe geef jij armoede -nog meer- een plek op school? Op donderdag 6 april 2023 organiseert GGD regio Utrecht de Inspiratiebijeenkomst ‘Omgaan met armoede op school’ op het Jordan-Montessori Lyceum in Zeist.

Laat je informeren en inspireren tijdens de Inspiratiebijeenkomst Omgaan met armoede op school op donderdag 6 april 2023 bij het Jordan-Montessori Lyceum in Zeist.

Wat kun je verwachten?

  • Een interactieve bijeenkomst met handvatten voor het signaleren van armoede en het ondersteunen van kinderen en stimuleren van een kansrijke ontwikkeling.
  • Bevlogen bijdragen van ervaringsdeskundige Dagmar Niewold, Noor Waardijk en andere professionals van onder meer het NJI en Pharos.

Meld je voor 30 maart aan via: dit formulier.

Aandacht voor armoede op school

Vrijwel alle scholen hebben – bewust of onbewust – te maken met armoede onder leerlingen. Zeker nu in deze tijd van hoge kosten voor het dagelijkse levensonderhoud. Eén op de dertien kinderen groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld twee leerlingen per klas. Als school alleen los je armoede niet op. Je kunt er wél aan bijdragen dat elke leerling wordt gezien, kan meedoen en toekomstkansen krijgt in een veilige en stimulerende omgeving. Juist op scholen waar armoede minder zichtbaar is, is aandacht voor financiële obstakels en kansengelijkheid belangrijk. Zodat geen elke kind een uitzondering is.

“Armoede is niet heel zichtbaar bij ons op school, terwijl het er wél is. Juist daarom vind ik aandacht voor armoede zo belangrijk! Ik verwelkom jullie dan ook graag op onze school voor deze bijeenkomst” aldus Geert Looyschelder, rector-bestuurder van het Jordan-Montessori Lyceum Utrecht.

Programma

15:15    Inloop met koffie/thee en iets lekkers

15:30    Start
• Een interactieve bijeenkomst met praktische handreikingen over armoede op school
• Informatie over de relatie tussen armoede en stress.
• Signaleren: hoe signaleer je armoede en bespreek je het met leerlingen en ouders?
• Ondersteunen: informatie over financiële en materiële ondersteuning voor leerlingen en ouders.
• Stimuleren: veerkracht en welbevinden van leerlingen vergroten om kansengelijkheid te bevorderen

18:00    Afsluiting

Locatie

Jordan-Montessori Lyceum, Jordanlaan 3, 3706 TE Zeist

Voor wie

Professionals uit basis- en voortgezet onderwijs in de regio Utrecht. Scholen en professionals kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier.