Informatiepunt VGV
VGV – Vrouwelijk genitale verminking – meisjesbesnijdenis – vrouwenbesnijdenis
Vrouwen kunnen al jarenlang klachten hebben die te maken hebben met hun besnijdenis maar weten niet dat het van de besnijdenis kan komen. Het gaat om klachten op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Ook rust er soms weerstand over het bespreken van dit onderwerp.
Huisartsen en andere hulpverleners hebben niet altijd kennis over VGV en weten soms niet goed hoe het gesprek aan te gaan. Belangrijk is dat deze vrouwen goede zorg krijgen. In de regio Utrecht en de stad Utrecht is daarom een informatiepunt VGV voor deze vrouwen en voor hulpverleners.

Situatie in Nederland
In Nederland beschouwen we besnijdenis als een ernstige vorm van (kinder)mishandeling. De ingreep leidt tot gezondheidsrisico’s. VGV bestaat in verschillende vormen. Vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen. In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar vast hechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in ons land verboden. Ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden terwijl ze in Nederland wonen zijn strafbaar.
Utrecht en Informatiepunt VGV
Ook in de regio Utrecht wonen vrouwen die besneden zijn óf met dit onderwerp te maken hebben (gehad). Het Informatiepunt VGV kan nazorg bieden. De nazorg is in de vorm van één of meerdere gesprekken met de betreffende vrouw. Deze zorg is anoniem en kosteloos.
Tijdens één of meer gesprekken met een verpleegkundige wordt zorg die is afgestemd op de wensen en behoeften aangeboden. Hierbij werkt de verpleegkundige samen met een arts-seksuoloog. Vrouwen kunnen hun vragen of gezondheidsklachten bespreken. Vragen die mogelijk te maken hebben met hun besnijdenis, die lichamelijk, psychisch maar ook seksuologisch van aard kunnen zijn. Daarna kan een vrouw als dit nodig is, worden doorverwezen naar aanvullende zorg. Hierbij kan zij actief begeleid worden, bijvoorbeeld naar hulp van een gynaecoloog of psycholoog.
Nuttige informatie

CONTACT
Besneden vrouwen kunnen bellen of mailen naar het informatiepunt. Als het nodig is worden vrouwen verder doorverwezen. Bellen kan via: 06-189 952 93, Jasmijn Steiner, contactpersoon VGV. Mailen kan naar:
informatiepuntvgv@ggdru.nl