Informatiepunt VGV

Vrouwelijk genitale verminking – meisjesbesnijdenis.
Vrouwen kunnen al jarenlang klachten hebben die te maken hebben met hun besnijdenis maar weten niet dat het van de besnijdenis kan komen. Het gaat om klachten op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Ook rust er een weerstand over het bespreken van dit onderwerp. Huisartsen en andere hulpverleners hebben niet altijd goede kennis over VGV. Belangrijk is dat deze vrouwen goede zorg krijgen. In de regio Utrecht en de stad Utrecht is daarom een informatiepunt VGV voor deze vrouwen en voor hulpverleners. 

VGV – Vrouwelijk genitale verminking – meisjesbesnijdenis

Ook in de regio Utrecht wonen vrouwen die besneden zijn óf met dit onderwerp te maken hebben (gehad). Het VGV-informatiepunt kan nazorg bieden. De nazorg is in de vorm van één of meerdere gesprekken met de betreffende vrouw. Deze zorg is anoniem en kosteloos.  

Tijdens één of meer gesprekken met een verpleegkundige wordt zorg die is afgestemd op de wensen en behoeften aangeboden. Hierbij werkt de verpleegkundige samen met een arts-seksuoloog. Vrouwen kunnen hun vragen of gezondheidsklachten bespreken. Vragen die mogelijk te maken hebben met hun besnijdenis, die lichamelijk, psychisch maar ook seksuologisch van aard kunnen zijn. Daarna kan een vrouw als dit nodig is, worden doorverwezen naar aanvullende zorg. Hierbij kan zij actief begeleid worden, bijvoorbeeld naar hulp van een gynaecoloog of psycholoog.  

Contact met het informatiepunt

Besneden vrouwen kunnen bellen of mailen naar het informatiepunt. Als het nodig is worden vrouwen verder doorverwezen. Er is een sociale kaart om vrouwen te verwijzen naar hulpverleners die kennis hebben van VGV. Mailen kan naar: informatiepuntvgv@ggdru.nl
Bellen kan via: 06-189 952 93, Jasmijn Steiner, contactpersoon VGV.  

Sociale kaart vgv

Gemeente Utrecht Volksgezondheid Jeugdgezondheidszorg

Hanneke de Mik (arts Maatschappij & Gezondheid, Jeugdarts), h.demik@utrecht.nl/ 06-105 547 58. Of bel het algemene nummer van Gemeente Utrecht Volksgezondheid 14 030.

St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht

Koekoekslaan 1, 3435 CM Nieuwegein. Dr. Wenche Klerkx (Uro)gynaecoloog), 088- 320 62 00. Algemeen nummer: 088-320 30 00.

Meander Medisch Centrum

Maatweg 3, 3813 TZ Amersfoort, 033-850 50 50. Dr. Farida van Rey (Uroloog) en Dr. Wim van Vliet (Gynaecoloog)

Vrijgevestigde professionals

GGZ/Altrecht

Stans Wanders & Cora Knecht (verpleegkundig specialisten GGZ), s.wanders@altrecht.nl of c.knecht@ltrecht.nl, 030-230 858 of 030-230 879.