Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Schurft

Schurft 

Schurft, of scabiës, is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes.  

Welke klachten heb je bij schurft? 

De belangrijkste klacht bij schurft is (toenemende) jeuk. Vooral als het warm is en ‘s avonds en ’s nachts. Dit komt door een allergische reactie op de schurftmijt. Verder kun je blaasjes en rode bultjes krijgen. Vooral op de pols, tussen de vingers, op de voeten, onder de borsten of op de geslachtsorganen. Meestal duurt het 2 tot 6 weken voordat je klachten krijgt.  

Hoe krijg je schurft? 

Schurft is heel besmettelijk. Je raakt besmet met schurft als je meer dan 15 minuten huid-huidcontact met iemand hebt die schurft heeft. Iemand is besmettelijk als er schurftmijten en- eitjes op de huid zitten. Die kunnen er al zijn, ook als iemand nog geen klachten heeft. Je kunt schurft krijgen door: 

  • met iemand in één bed te slapen; 
  • tegen elkaar aan te zitten; 
  • seks te hebben of te knuffelen; 
  • elkaars kleren te dragen of knuffels te delen. 

Behandeling 

Schurft gaat niet vanzelf over. Als je denkt dat je schurft hebt, ga dan naar de huisarts voor een behandeladvies. Doe dit niet op eigen initiatief! Schurft is namelijk goed te behandelen met een speciale crème, lotion of tabletten.  

Om te voorkomen dat schurft terugkeert moet je de behandeling nauwkeurig opvolgen. Het is belangrijk dat je partner(s), huisgenoten en eventueel anderen met wie je het bed of kleren deelt, zich ook laten behandelen. Zelfs als zij geen klachten hebben!  

Als je alle stappen goed opvolgt, ben je 12 uur na de behandeling niet meer besmettelijk. 
Let op: je kunt tot 4 weken na behandeling nog last houden van na-jeuk! 

Meer informatie 

Meer informatie over schurft (scabiës) vind je op de website van het RIVM. 
Heb je vragen over schurft, dan kun je bellen met de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD regio Utrecht via 030 - 608 60 86.