Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Wat is tuberculose?

 

Tuberculose (tbc) is een ziekte die iemand kan krijgen door de tuberculosebacterie. De ziekte kan besmettelijk zijn. Tuberculose komt meestal voor in de longen. Maar kan ook in het hele lichaam zitten, zoals in de klieren, wervels of organen. Er is een groot verschil tussen de ziekte tuberculose en een tuberculose besmetting.

Let op! Gewijzigde openingstijden

De Afdeling TBC is gesloten op de volgende dagen: Do 26 mei en ma 6 juni. Het is niet mogelijk een mantoux(huidtest) te zetten op vrij 3 juni.

U KUNT ONS MAILEN MET VRAGEN OP TBC@GGDRU.NL

De ziekte tuberculose

Een patiënt met tuberculose is ziek en heeft een ontsteking. Deze ontsteking zit in de longen of ergens anders in het lichaam. Patiënten kunnen de volgende klachten hebben: hoesten, koorts, ’s nachts zweten en vermoeidheid.  Ook hebben ze soms geen zin in eten waardoor ze afvallen. Mensen met besmettelijke tuberculose in de longen, kunnen door hoesten en niezen  andere mensen besmetten. U kunt geen tuberculose krijgen door het aanraken van een tuberculosepatiënt, zoenen, voeding of bestek. Medicijnen kunnen iemand met tuberculose weer beter maken.

Tuberculose besmetting 

Iemand die  tuberculose bacteriën inademt omdat een patiёnt deze uithoest, heeft een tuberculose besmetting. Daar merkt u niets van. U bent niet ziek en ook niet besmettelijk voor anderen. Iemand die besmet is  met tuberculose kan ziek worden en tuberculose krijgen. Maar dat hoeft niet, De meeste mensen worden niet ziek. Na een besmetting kan het maanden tot jaren duren voordat iemand echt ziek wordt. Mensen met een slechte weerstand krijgen eerder tuberculose na een besmetting.