Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

3 jaar en 9 maanden

 

In het kort
Afspraak:  met een jeugdverpleegkundige
Waar:        op het consultatiebureau
Leeftijd:    3 jaar en 9 maanden
Tijdsduur:  20 minuten
Bijzonderheden: ogentest en vaccinatie

Uw kind krijgt de DKTP-vaccinatie. Bereid hem hierop kort van tevoren voor. Wees daarbij wel eerlijk; het doet even pijn. Spreek met uw kind af hoe u hem gaat afleiden, bijvoorbeeld tellen, blazen of een liedje zingen.

Wat doet de assistente?

  • Uw peuter wegen;
  • De lengte van uw peuter meten.

Alles wordt opgeschreven in de GroeiGids en in het Digitaal Kinddossier.

Wat doet de jeugdverpleegkundige?

U kunt uw vragen stellen en eventuele zorgen bespreken. De jeugdverpleegkundige bespreekt met u de groei (lengte en gewicht), eten en bewegen, gezondheid, opvoeding en gedrag.

  • Is uw kind ziek geweest sinds het vorige consult? Bent u met uw kind bij de huisarts of specialist geweest? Gebruikt het medicijnen? Hoe gaat het met tandenpoetsen? Is uw kind al bij de tandarts geweest?
  • Zijn er problemen met de ontlasting? Is uw kind zindelijk?
  • Hoe gaat het thuis, op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of bij de oppas? Naar welke basisschool gaat uw kind?
  • Luistert uw kind goed en kan het goed overweg met andere kinderen? Dit alles wordt besproken.

Als u vragen heeft over de opvoeding en het gedrag kan de jeugdverpleegkundige met u overleggen over extra ondersteuning. Extra contact met de jeugdverpleegkundige kan dan een mogelijkheid zijn.

Van Wiechenonderzoek

We kijken of uw peuter zich goed ontwikkelt. Daarbij maken we gebruik van het Van Wiechenonderzoek, en wat we van u en uw kind horen. Veel kinderen van vier jaar stellen vragen: waarom en wanneer?

Ogentest

Daarnaast wordt er een ogentest gedaan door middel van de E-haken (Lees voor). Dit zijn andere plaatjes dan in het groeiboekje staan. Als de uitslag van de ogentest twijfelachtig is, dan krijgt u een afspraak voor een herhaling van de test. Is de uitslag van de test dan nog onvoldoende of is de oogstand niet goed, dan verwijst de GGD uw kind rechtstreeks naar de oogarts. Ook als u zelf thuis niets merkt, kan het zicht van één of beide ogen onvoldoende zijn. Om een lui oog te voorkomen is het erg belangrijk dit op tijd te ontdekken en behandelen.

De ogentest thuis oefenen met uw kind 

Het onderzoek gaat beter als u van tevoren thuis oefent met uw kind. Dit kunt u doen door een plaatje aan te wijzen in dit voorbeeld. (Lees voor) Uw kind geeft met de hand de richting van de pootjes aan.

NB: het verloop van uw contact kan soms afwijken van wat hier beschreven staat, dit omdat u zelf een belangrijk onderwerp heeft dat voorrang heeft. Het kan ook zijn dat er in uw gemeente een pilot loopt of een andere werkwijze gehanteerd wordt.