Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

5 maanden

 

In het kort:

Afspraak:met een jeugdverpleegkundige
Waar:op het consultatiebureau
Leeftijd:vijf maanden
Tijdsduur:15 minuten
Bijzonderheden:vaccinatie

Meenemen naar het consultatiebureau

  • De GroeiGids;
  • Extra luier en lotiondoekjes;
  • Omslagdoek.

Wat doet de assistente?

  • Uw baby wegen zonder kleertjes en luier;
  • De hoofdomtrek van uw baby meten.

Alles wordt opgeschreven in de GroeiGids en in het Digitaal Kinddossier.

Wat doet de jeugdverpleegkundige?

De jeugdverpleegkundige beantwoordt uw vragen. Zij bespreekt ook bijzonderheden over de gezondheid van uw baby. Bijvoorbeeld: eventuele ziektes, bezoek aan de huisarts, of gebruik van medicijnen. Zij vraagt hoe het gaat met de voeding en groei, spugen, plassen, poepen, slapen en huilgedrag.

Wilt u starten met vaste voeding? Dan kunt u dat tijdens dit bezoek bespreken.

De jeugdverpleegkundige vraagt ook hoe uw kind reageerde op de laatste vaccinaties. Ook vindt zij het belangrijk om te weten hoe het met u gaat. 

De jeugdverpleegkundige bekijkt uw kind. Maakt u zich ergens zorgen over? Dan wordt daar extra op gelet. De jeugdverpleegkundige kan als het nodig is de jeugdarts direct om advies vragen.

De jeugdverpleegkundige kijkt onder andere naar

  • De grove motoriek: Uw kindje wordt onder de oksels opgetild om de spierspanning te beoordelen. Daarnaast kijkt zij of uw baby in buikligging al even het hoofd kan opheffen. De jeugdverpleegkundige let op de stand van het hoofdje en de nek. Is er bijvoorbeeld sprake van een voorkeurshouding? Als bij het vorige bezoek er dingen nog niet lukten, dan kijkt de jeugdverpleegkundige daar nu extra naar.
  • Bijzonderheden: De huid, armen, benen, handen en voeten en het luiergebied worden bekeken. Zijn er opvallende dingen te zien?

N.B. Het verloop van uw contact met de GGDrU kan soms afwijken van wat hier beschreven staat, dit omdat u zelf een belangrijk onderwerp heeft, dat voorrang heeft. Het kan ook zijn dat er in uw gemeente een pilot loopt of een andere werkwijze gehanteerd wordt.