Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Meningokokken

 

Jongeren die dit jaar 14 worden (geboortejaar 2007), hebben in het voorjaar een MenACWY vaccinatie aangeboden gekregen tegen de meningokokkenziekte type W.
Jongeren die in het voorjaar deze vaccinatie nog niet hebben ontvangen, krijgen in november alsnog een nieuwe uitnodiging. Zij kunnen vervolgens een afspraak maken bij GGDrU voor deze vaccinatie.
Op vijf locaties in de regio (Veenendaal, Woerden, Zeist, Amersfoort en Nieuwegein) worden de vaccinaties tegen meningokokken ACWY alsnog aangeboden voor deze jongeren. Meer informatie is te vinden in de uitnodigingsbrief die door het RIVM verstuurd zal worden.

Waarom de meningokokkenvaccinatie voor 14-jarige jongeren?

Sinds 2015 worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. Een gevaarlijke en besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen kan verspreiden. Je kan er in korte tijd ernstig ziek van worden bijvoorbeeld: hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Gelukkig kun je jezelf en anderen met een vaccinatie beschermen. Daarom ontvangen jongeren geboren in 2007 dit jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie. De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. We verwachten dat het vaccineren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen. 

Jongeren geboren in 2001 t/m 2006 hebben al eerder een uitnodiging ontvangen om zich te laten vaccineren tegen de meningokokkenziekte.

Meer informatie over de vaccinatie tegen meningokokken voor jongeren vind je op de website Rijksvaccinatieprogramma.

Maatregelen in verband met coronavirus :

We hebben de vaccinatiesessies zo georganiseerd dat de vaccinatie op een veilige manier gegeven kan worden. Er is genoeg ruimte om 1,5 meter afstand te houden, je hoeft niet lang te wachten. We geven elkaar geen hand. Het tonen van een QR-code is niet nodig.

Belangrijk

Kom op de tijd en datum die afgesproken is. 
Kom alleen of met maximaal 1 begeleider. 

Kijk, voordat je naar de vaccinatielocatie komt, naar de geldende coronamaatregelen op Gezondheidscheck coronavirus | RIVM.