Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Meningokokken

Jongeren die dit jaar 14 worden, krijgen een vaccinatie aangeboden tegen de meningokokkenziekte ACWY. In mei of juni ontvangen jongeren een uitnodiging vanuit het RIVM. De vaccinaties vinden plaats van eind mei tot begin juli.

Waarom de meningokokkenvaccinatie voor 14-jarige jongeren?

Sinds 2015 worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. Een gevaarlijke en besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen kan verspreiden. Je kan er in korte tijd ernstig ziek van worden bijvoorbeeld: hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Gelukkig kun je jezelf en anderen met een vaccinatie beschermen. Daarom ontvangen jongeren geboren in 2007 dit jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie. De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. We verwachten dat het vaccineren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen. 

Jongeren geboren in 2001 t/m 2006 hebben al eerder een uitnodiging ontvangen om zich te laten vaccineren tegen de meningokokkenziekte.

Meer informatie over de vaccinatie tegen meningokokken voor jongeren vind je op de website Rijksvaccinatieprogramma.

Maatregelen in verband met coronavirus :

We hebben de vaccinatiesessies zo georganiseerd dat de vaccinatie op een veilige manier gegeven kan worden. Er is genoeg ruimte om 1,5 meter afstand te houden, je hoeft niet lang te wachten. 
De professionals die vaccineren en geen 1,5 meter afstand kunnen houden, dragen een mondkapje. Verzoek aan de jongeren om tijdens het prikmoment een mondkapje te dragen vanwege het feit dat de 1,5 meter dan niet gewaarborgd kan worden. 
We geven elkaar geen hand 

Belangrijk

Kom op de tijd en datum die afgesproken is. 
Kom alleen of met maximaal 1 begeleider. 

Let op: Kom niet naar de locatie wanneer één van onderstaande vragen met JA wordt beantwoord:

  • Heb je de afgelopen 24 uur of op dit moment één of meerdere van de volgende klachten: hoesten, verkoudheidsklachten, benauwdheid, verhoging of koorts ,  verlies van reuk- en/of smaak? 
  • Heb je op dit moment een huisgenoot met milde klachten en koorts en/of benauwdheid?
  • Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld (met een test)?
  • Ben je in quarantaine omdat je:
    •  een huisgenoot of nauw contact bent van iemand bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld?
    •  bent (terug)gekomen uit een COVID-19-risicogebied?
    •  bent gewaarschuwd door de Coronamelder-app? 

Wat als je echt niet kunt komen?

Kun je echt niet komen op de tijd of datum die vermeld staat in de uitnodigingsbrief van het RIVM? 
Bel dan naar GGDrU voor een nieuwe afspraak: 033 460 00 46
(bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 – 17.00 uur). 
 
Let op: De mogelijkheden voor het wijzigen van een afspraak zijn beperkt in verband met het opvolgen van de regels in de bestrijding tegen het coronavirus.