Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Begeleiding mediagebruik

Alle ouders hebben een andere opvoedstijl: de ene ouder is wat toegeeflijker dan de andere. Als het om media gaat, kun je drie manieren van opvoeden kiezen. De meeste ouders doen een combinatie van alle drie.

1. Je kind beperken

Dat houdt in: grenzen stellen, regels geven, verbieden om bepaalde tv-programma's te zien of games te spelen en aangeven hoeveel tijd je kind maximaal met media bezig mag zijn. Het installeren van een internetfilter of een kinderbrowser valt hier ook onder.

2. Je kind actief begeleiden

Dat houdt in: veel praten met je kind en daar zelf mee beginnen. Leg uit wat je kind ziet en wat jij daarvan vindt. Maar vertel ook waarom je regels geeft. Leg uit hoe Kijkwijzer werkt en ga actief op zoek naar leuke, geschikte mediaproducten die passen bij de leeftijd van je kind en bij wat je kind leuk vindt.

3. Samen genieten van media

Dat houdt in: niet alleen praten, maar ook samen lezen, samen kijken en beleven. Je kunt bijvoorbeeld meegenieten of meegriezelen bij een film, maar ook meeleven met je kind tijdens het gamen. Hierbij gaat het dus vooral om het samen delen van emoties.

Meer weten?

  1. Lees ook de adviezen voor mediagebruik, bijvoorbeeld over hoe lang je kind mag tv-kijken en computeren.
  2. Kijk ook eens bij alles wat je moet weten over beeldschermen en gezondheid.

<figure class="so" data-video-id="53c7b21a-8184-42ab-bab7-763d74b6e87b"><header><p class="bodytext"></p><h1>Filmpje: Fiona over mediagebruik </h1><span>Bron: <a href="https://www.opvoeden.nl" target="_blank">Opvoedinformatie Nederland</a></span></header><div><p class="bodytext">&lt;iframe src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/fpwkVvYXCpI?rel=0" title="YouTube video" allowfullscreen&gt;&lt;/iframe&gt;</p></div><p class="bodytext"></p><figcaption>Hoe kun jij je kind helpen om digitale media op een goede manier te gebruiken? Fiona geeft je tips. </figcaption></figure>