Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Huren of kopen voor je kind

Als je kind uit huis gaat en je merkt dat een studentenkamer lastig te vinden is of heel duur, kun je overwegen om een woonruimte voor je zoon of dochter te huren of te kopen. Kopen is natuurlijk een risicovolle, maar misschien ook verstandige investering.

Huren

Een huis huren is veel simpeler en makkelijker dan een huis kopen. Je zit niet aan het huis vast en je hebt geen onderhoudskosten. Wanneer je kind een woonruimte heeft gevonden, is het verstandig om hem of haar maandelijks het geld te geven voor de huur. Je kind kan het best zelf de huurder zijn van de woning, zodat hij of zij ‘uitwonend’ is.

Kopen

Er zijn verschillende manieren waarop je als ouder een huis voor je kind kunt kopen en de financiering kunt regelen. Je kunt het huis bijvoorbeeld ‘ter beschikking stellen’, of je kunt denken aan een ‘schenking’, een ‘borgstelling’, een ‘onderhandse lening’ of een ‘hypotheek’. Hiertussen zitten soms grote verschillen. Dat kan veel geld schelen of juist kosten. Daarnaast wil je als ouder de zekerheid dat je geld goed terechtkomt en dat je zo weinig mogelijk risico’s loopt. Het is verstandig om je mogelijkheden en risico’s uitvoerig te bespreken met je belastingadviseur. Het gaat namelijk vaak om ingewikkelde procedures waar je veel belastingtechnische kennis voor nodig hebt.

Verhuur van woonruimte

Als je een huis hebt gekocht voor je kind dat voldoende ruimte biedt om een gedeelte te verhuren aan een andere student of kennis, kun je met de verhuur een gedeelte van je financiering bekostigen. Voor de wet- en regelgeving over particuliere verhuur kun je het best informatie opvragen bij de gemeente waar de woning staat.