Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Gebit

Kinderen van een jaar hebben al heel wat tandjes in hun mond. Je kunt langs het tandvlees van je kind voelen of je een ribbel of bobbel in het tandvlees voelt. Dat is een aanwijzing dat daar binnenkort een tandje of kiesje doorkomt. Als je kind ongeveer 2 jaar is, komen als laatste de achterste melkkiezen door.

Wanneer komen de tanden en kiezen?

  • 6 maanden: 2 snijtanden onder;
  • 8 maanden: 2 snijtanden boven;
  • 9-12 maanden: de tweede snijtanden onder en boven;
  • 14-16 maanden: de eerste melkkiezen;
  • 18-20 maanden: de hoektanden;
  • 24-30 maanden: de tweede melkkiezen.

<figure class="so" data-img-id="63670294-3532-4578-9c38-f656243731f4"><header><p class="bodytext"></p><h1>Kindergebit</h1><span>Bron: NCJ</span></header><p class="bodytext"><img src="/uploads/tx_windstichtingopvoeden/63670294-3532-4578-9c38-f656243731f4.gif" alt="Overzicht van de tanden en kiezen van een kind."></p><figcaption>Overzicht van de tanden en kiezen van een kind.</figcaption></figure>

Kan je kind last hebben van doorkomende tandjes?

Sommige kinderen hebben last van doorkomende tanden en kiezen. De verschijnselen zijn:

  • meer huilen dan anders;
  • prikkelbaar en aanhankelijk zijn;
  • moeilijk slapen;
  • soms niet eten.

Vaak kwijlen kinderen meer als hun tanden doorkomen, en wrijven ze over hun gezicht. Ook bijten ze graag op speelgoed of bijvoorbeeld op een speciale bijtring. Heeft je kind koorts of uitslag, dan komt dat niet van doorkomende tanden.

Vanaf wanneer tandenpoetsen?

Poets vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt elke dag met speciale peutertandpasta met fluoride. Als je kind 2 is, poets je 2 keer per dag zijn tanden. En ga dan ook regelmatig met je kind naar de tandarts.

Tip: geef je kind niet vaker dan zeven keer per dag iets te eten of te drinken. Dus drie maaltijden en maximaal vier tussendoortjes. Als je eten en drinken combineert, telt dit als één moment.

Meer informatie over een gezond gebit voor peuters

<figure class="so" data-video-id="b61a62ca-7367-44b5-bed6-bebe894df222"><header><p class="bodytext"></p><h1>Filmpje: Fiona over tanden poetsen</h1><span>Bron: Opvoedinformatie Nederland</span></header><div><p class="bodytext">&lt;iframe src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/uFfSOfUClbQ?rel=0" title="YouTube video" allowfullscreen&gt;&lt;/iframe&gt;</p></div><p class="bodytext"></p><figcaption>Tandenpoetsen is belangrijk. Ook voor je peuter. Maar waar moet je op letten en hoe maak je het leuk? Fiona geeft in dit filmpje tips. </figcaption></figure>