Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

In de keuken

Als je aan het koken of afwassen bent, is de keuken op dat moment een gevaarlijke plek voor je peuter. Als kinderen eenmaal beginnen te kruipen en lopen, is het belangrijk dat je goed let op de veiligheid in de keuken. Leer je kind van jongs af aan dat het niet overal aan mag komen.

Tips voor veiligheid in de keuken

  • Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van het fornuis.
  • Draai de stelen van de pannen naar achteren als je kookt.
  • Plaats een fornuisrekje rond het fornuis.
  • Zet geen stoelen of andere klimmogelijkheden in de keuken die je kind kan gebruiken om bij het fornuis of de hete kraan te komen.
  • Zet apparaten die heet kunnen worden achter op het aanrecht (denk aan een tosti-ijzer of frituurpan), zodat je kind er niet bij kan en ze niet kan omtrekken.
  • Maak de snoeren van de apparaten, bijvoorbeeld van het koffiezetapparaat en de waterkoker, zo kort mogelijk en leg ze achter op het aanrecht.
  • Leeg de waterkoker na gebruik.
  • Leer je kind van twee jaar of ouder hoe je met de kraan omgaat; eerst de koude kraan opendraaien, daarna pas warm water erbij en bij het afsluiten precies andersom; eerst de warme kraan dichtdraaien, daarna de koude. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.
  • Zet eventueel een hekje voor de keuken, zodat je kind er helemaal niet in kan.
  • Houd lucifers en gasaanstekers buiten het bereik van je kind.
  • Laat je kind nooit alleen met een emmer heet sop of een beker hete koffie of thee.
  • Berg schoonmaakmiddelen altijd hoog en veilig op, dus niet in het kastje onder de gootsteen.
  • Zet eventueel kindersloten op kastjes en laden.
  • Berg plastic tassen goed op.
  • Als je oven laag staat, kun je een ovenruitbeschermer voor het raampje zetten zodat je kind zich er niet aan kan branden.
  • Heb je een kattenbak in de keuken? Let er dan op dat je kind daar niet aan komt. Kattenbakkorrels zijn giftig.