Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Zwanger en het coronavirus

Het coronavirus zorgt voor een onzekere tijd. Als je zwanger bent kan het virus nog meer onrust met zich meebrengen. Misschien heb je vragen over de bevalling, wil je meer informatie over de risico's of wil je weten hoe andere zwangere vrouwen met deze situatie omgaan. Want één ding is zeker: je bent niet alleen.

Vragen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent heb je naast je eigen gezondheid ook te maken met de gezondheid van je ongeboren baby. Op Allesoverzwanger.nl of NJi.nlvind je informatie over jou en je baby in tijden van de coronacrisis. Wat zijn de risico's voor jou en je baby? Waar kun je straks bevallen en hoeveel mensen mogen daarbij zijn? Je kunt deze informatie ook op Pharos.nl vinden, maar dan in gemakkelijke taal.

De verloskundige

Door de coronacrisis zal het contact met de verloskundige anders verlopen dan normaal. Om jouw zwangerschap zo veilig mogelijk te laten verlopen en de kans op verspreiding van het virus te verkleinen nemen de verloskundigen verschillende maatregelen. Denk hierbij aan meer telefonische afspraken en geen controles in de praktijk die niet noodzakelijk zijn. De 22-wekenprik gaat daarentegen wel door.

Je bent niet alleen

Net als jij, hebben meer vrouwen te maken met een zwangerschap in de coronatijd. Al deze vrouwen hebben hun eigen onzekerheden, zorgen en vragen. Zoek contact met andere zwangere vrouwen. Het kan steun geven als je weet dat je niet de enige bent. Misschien hebben jullie nog handige tips voor elkaar.

Vaccineren

Als je zwanger bent dan wordt over het algemeen afgeraden om je te laten vaccineren, omdat er nog te weinig onderzoek naar is gedaan. Toch kan het voor sommige vrouwen beter zijn om je wel te laten vaccineren, bijvoorbeeld als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt. Bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts.

Blijf op de hoogte

Tot slot is het is goed om op de hoogte te blijven van de stand van zaken rond het coronavirus. Op Rijksoverheid.nl kun je de actuele stand van zaken lezen en het geldende advies. Voor je eigen gezondheid en die van anderen is het belangrijk om je aan deze maatregelen te houden. Heb je meer vragen over je eigen gezondheid of wil je weten of je een groter risico loopt om corona te krijgen omdat je zwanger bent? Kijk dan op RIVM.nl.

Heb je vragen over klachten? Dan kun je natuurlijk altijd de verloskundige, huisarts of GGD bellen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.