Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Pretecho

Ook zonder medische indicatie kun je een echo laten maken. Dit heet ook wel de ‘pretecho’.

Het is niet noodzakelijk, maar wel leuk om je kind te kunnen zien via de echo, en meestal kun je dan ook al zien of het een jongetje of een meisje wordt.

Professionele echobureaus

Je kunt een pretecho laten maken bij een commercieel echobureau. Een bureau dat pretecho’s maakt, heeft niets te maken met je verloskundige of het ziekenhuis.

Als je hiervoor kiest, kun je het best van tevoren vragen of de echo wordt uitgevoerd door een gediplomeerd echografist en of hij werkt met de nieuwste technieken. Er zijn namelijk geen wettelijke regels waaraan een echobureau moet voldoen. Iedereen kan dus een echobureau beginnen.

2D-echo

Als je kiest voor een 2D-echo, kun je die het best laten maken in de negentiende tot en met de zesentwintigste week van je zwangerschap. Een echo in 2D is min of meer een ‘plat plaatje’. Het voordeel van 2D is dat je de baby kunt zien bewegen.

3D-echo

Als je kiest voor een 3D-echo, kun je die het best laten maken in de zesentwintigste tot en met de vierendertigste week van je zwangerschap. Hoe later in de zwangerschap je een echo laat maken, hoe reëler het beeld is. Bij 3D kun je de baby helemaal rondom bekijken, maar je kunt de baby niet zien bewegen. Bij 3D krijg je een goed beeld van het uiterlijk van je baby. Bespreek dit wel ruim van tevoren met het echobureau, want soms zijn er lange wachttijden.

Afwijkingen opsporen met een echo

Het medische doel van een echo is dat een arts afwijkingen kan opsporen en constateren. Daar is de pretecho niet voor bedoeld. Meestal vraagt een echobureau ook of je van tevoren een verklaring wilt ondertekenen dat je het bedrijf niet verantwoordelijk zult stellen wanneer ze afwijkingen over het hoofd zien. Een ervaren en gediplomeerd echografist zal misschien wel afwijkingen kunnen zien en ook stappen ondernemen.

De kosten van een pretecho

Een pretecho betaal je zelf. Het is niet goedkoop. De prijs ligt rond de € 100,- voor een 2D-echo en € 200,- voor een 3D-echo.