Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Veelgestelde vragen over vaccineren

U vindt hier antwoorden op de veelgestelde vragen over het vaccineren van kinderen. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!

Hoe maak ik een nieuwe afspraak?

Lukt het niet om op de geplande datum te komen? Of heeft u één of meerdere vaccinatie(s) gemist? Bel op werkdagen naar 033-4600046 (tussen 08:00 en 17:00 uur). Samen plannen we een nieuwe afspraak in.

Waar kan ik een nieuw Rijksvaccinatiebewijs aanvragen?

Als het vaccinatiebewijs van uw kind is zoekgeraakt, kunt u een kopie opvragen bij de administratie van het RIVM-DVP West(regio Utrecht). Daarvoor kunt u bellen naar 088-6788930 of mailen naar dvpwest@rivm.nl. Houd rekening met een levertijd van 2 á 3 weken.

Hoe werkt groepsimmuniteit?

Wanneer veel kinderen ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, dan komt deze ziekte minder vaak voor. We spreken in dit geval van groepsimmuniteit of groepsbescherming. Ook kinderen die niet ingeënt zijn, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Ze worden als het ware beschermd door de groep ingeënte kinderen. Om deze groepsimmuniteit te creëren en te behouden is het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen ingeënt zijn. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen. Meer weten? Kijk op de website van het Rijksvaccinatieprogramma

Welk onderzoek is gedaan naar de veiligheid en effectiviteit van vaccins?

Voordat een vaccin op de markt komt wordt deze grondig onderzocht op effectiviteit en bijwerkingen. Ook als een vaccin goedgekeurd en veilig bevonden is, gaat het onderzoek naar bijwerkingen door. Vermoedt u dat uw kind toch wat meer dan gemiddeld last heeft van bijwerkingen? Meld dit dan bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau. U kunt ook bijwerkingen melden bij Lareb. Lareb is het Nederlands Bijwerkingen Centrum. Dit Centrum bewaakt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in Nederland.

Meer weten over de veiligheid van vaccinaties? Kijk op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Hoe kan ik mijn kind aanmelden voor het Rijksvaccinatieprogramma?

Als u met uw kinderen in Nederland komt wonen en u zich inschrijft in een gemeente, ontvangt u een brief van het RIVM *(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). In de brief vraagt het RIVM om aan te geven welke inentingen uw kind in het buitenland heeft gehad. Dit kunt u aangeven door een kopie te sturen van het vaccinatiebewijs of door gegevens op het formulier in te vullen. Zodra de gegevens zijn verwerkt, krijgt u per kind een vaccinatiebewijs thuisgestuurd. Uw kind wordt dan automatisch opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Toestemming voor uitwisseling vaccinatiegegevens met het RIVM

Vanaf 1-1-2022 vindt registratie van toestemming voor uitwisseling vaccinatiegegevens met het RIVM plaats. Lees meer op onze pagina Vaccinaties voor kinderen.

Ik zoek meer informatie over de vaccinaties, de ziekten en het Rijksvaccinatieprogramma?

Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma, de ziekten en de vaccinaties kunt u vinden op de website van het RIVM.

Waar kan ik mijn vragen stellen?

Heeft u vragen over vaccineren? Wilt u een persoonlijk gesprek met een jeugdverpleegkundige of jeugdarts? Dit kan altijd tijdens uw afspraak op het consultatiebureau. Of neem contact met ons op voor een extra afspraak. Dit kan telefonisch of tijdens een spreekuur. We denken graag met u mee.
Als u twijfels heeft, kunt u ook meer informatie vinden op de website van het RIVM.

Ik heb een vraag over de HPV-vaccinatie, waar vind ik meer informatie?

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over de HPV-vaccinatie. Ook kan de online keuzehulp HPV u helpen bij de keuze voor een HPV-vaccinatie.