Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Blogs 2018

Cool hot pepper

6 december - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

In de laatste maanden van het jaar wordt er veel gesnoept. Hoe ga je daar als jeugdarts mee om? Kan gezond snoepen ook cool zijn? Lees de volledige blog.

In de knoop

7 november - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Hoe krijg ik de touwtjes ooit weer uit de knoop? Dit vraag ik me af terwijl ik de touwtjes van de lamellen uit elkaar probeer te halen. Zojuist een meisje in de spreekkamer gehad waarvan ik me afvraag: zit dit meisje inderdaad in de knoop? En zo ja, hoe komen de touwtjes weer uit de knoop? Lees de volledige blog.

Dokter, mag mijn kind een extra prik? 

5 november - geschreven door jeugdarts Wilma Hüpscher

Ouders mogen mij alles vragen. Dit keer gaat het over vaccinaties. De moeder van Filip wil graag een extra inenting voor haar kind en de vader van Jos ook. De ouders van Emily hebben juist besloten wat later te starten met vaccineren. En de ouders van Tristan twijfelen nog en zitten vol vragen. Welke mening, twijfels of vragen je ook hebt over inenten, bij je jeugdarts kun je terecht voor een goed gesprek en betrouwbare informatie. Lees de volledige blog.

Leefstijl®

3 oktober - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Ik neem twee kiwi’s, mijn schaaltje yoghurt en het manifest voor leefstijlgeneeskunde mee naar de ontbijttafel. Terwijl ik een hapje neem van mijn yoghurt, aangevuld met cruesli op basis van stevia en een handje gemengde noten lees ik het drie pagina’s tellende manifest. Lees de volledige blog

De meerderheid vaccineert wél en twijfelt niet.

24 september - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

“Zijn er veel mensen die niet vaccineren?” is een vraag die mij de laatste tijd vaak gesteld wordt. Deze vraag vind ik vergelijkbaar met de vraag “Zijn drie haren veel?”. Het treffende antwoord van Toon Hermans op de laatste vraag luidt: “Op je hoofd niet, maar in de soep wel.” Of iets veel is, hangt af van in welk kader je het bekijkt. En dat is met de vaccinatiegraad precies hetzelfde. Lees de volledig blog.

Het gesprek is de basis

22 augustus - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt, jeugdarts

We hebben bij GGD regio Utrecht veel handige folders  te vinden op: www.ggdru.nl/mijn-kind/folders.html. Folders zijn een goede ondersteuning bij een gesprek. Hierin kunnen ouders achteraf de besproken informatie nog een rustig nalezen. Als je echter verwijst naar een folder die eigenlijk niet aansluit, sla je de plank mis. Lees de volledige blog.

Lekkende enveloppen

9 juli - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt, jeugdarts

Er steekt ineens een forse wind op en de twee enveloppen vliegen uit de hand van de assistente, die net een brug oversteekt. De enveloppen worden direct ver op het water geblazen. Eén envelop bevat een uitnodiging voor een afspraak. De andere envelop bevat een kopie van een verwijsbrief naar de kinderpsychiater. Paniek! Er is hier letterlijk sprake van een datalek! Lees de volledige blog.

Vaste contactmomenten zijn de basis van de JGZ

4 mei - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt, jeugdarts

Binnen de Jeugdgezondheidszorg worden kinderen op vaste momenten op vaste onderdelen onderzocht. Kinderen worden bijvoorbeeld standaard gevolgd in groei, ontwikkeling, horen en zien. Hiermee proberen we aandoeningen vroeg op te sporen en te behandelen. Lees de volledige blog

Roken

9 april - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt 

Rookgedrag bespreken met ouders vind ik lastig. Het voelt alsof ik me bemoei met een keuze van ouders. Laatst heb ik een scholing gevolgd en nu denk ik er toch anders over. Wat heb ik allemaal geleerd tijdens de scholing? Lees de volledige blog.

Stoer zijn door je onzekerheid te laten zien

28 maart - geschreven door jeugdverpleegkundige Annemieke Korver 

Met een petje achterstevoren op zijn hoofd komt de jongen binnen. “Ik hoorde dat ik een gesprek had?”, vraagt hij. Ik bevestig dit en leg uit dat alle leerlingen in klas 2 op het voortgezet onderwijs worden gezien voor een gezondheidscheck. Hij vindt het okay en neemt plaats. Met een onderuit gezakte houding lijkt hij alles behalve geïnteresseerd in hetgeen wat komen gaat... Lees de volledige blog

Kinkhoest

8 maart - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt 

Kinkhoest is één van de vele ziektes waartegen kinderen worden gevaccineerd in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). GGD regio Utrecht biedt een kinkhoestvaccinatie aan professionals aan die contact hebben met jonge kinderen. De vaccinatie moet voorkomen dat professionals jonge kinderen besmetten met kinkhoest. Lees de volledige blog.

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen.

28 februari - geschreven door jeugdverpleegkundige Annemieke Korver

“Hey, goed je weer te zien!”, zeg ik tegen een meisje dat wat onzeker binnenkomt. We hebben tijdens het reguliere gezondheidsonderzoek afgesproken dat ik haar nog eens zou uitnodigen omdat ze niet lekker haar vel zat. Lees de volledige blog.

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) als loodgieter

5 februari - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Als je een lekkende kraan wilt verhelpen ga je dan dweilen of ga je dan de kraan repareren? De meeste mensen zullen een emmer onder de lekkende kraan zetten, de plas water opdweilen en de kraan laten repareren. De optie dweilen en de kraan open laten staan is niet de meest handige. Lees de volledige blog.

Het doel van het gesprek bepaal jij!

29 januari - geschreven door jeugdverpleegkundige Annemieke Korver

“Klopt het dat ik bij u een afspraak heb?”, vraagt een jongen als hij de deur van de spreekkamer opent. “Ja, dat klopt, wat goed dat je er bent”, zeg ik verrast. De jongen uit klas 4 op het voortgezet onderwijs is tien minuten te laat, maar ik maak in mijn pauze graag tijd voor hem vrij. Lees de volledige blog

Dokter, u hangt dit toch niet aan de grote klok?

22 januari - geschreven door jeugdarts Wilma Hüpscher

Met deze vraag sloot de vader zijn verhaal aan mij af. Baan kwijt, schulden, heftige ruzies thuis. Ik merkte dat hij twijfelde of zijn moeilijkheden bij mij veilig waren. Maar de spreekkamer is juist een plek waar je zonder angst je verhaal kunt doen. En hoe eerder je erover praat, hoe sneller het beter gaat. Lees de volledige blog

Geniet, maar drink met mate zoete dranken

5 januari 2018- geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Sappen, limonades, diksappen en frisdranken, er is meer dan genoeg keuze in de supermarkt. In Amersfoort drinkt twee van de tien kinderen dagelijks meer dan twee keer per dag een zoet drankje. Mij valt op dat er zo ontzettend veel claims op etiketten van flessen sap, limonade en frisdrank staat die feitelijk vast waar zijn, maar ook misleidend.
Lees de volledige blog