Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

BMR-vaccinatie, het wapen tegen corona?

 

Is mijn werk als jeugdarts zinvol in tijden van corona? Doe ik wel voldoende? Ben ik de held waarvoor geklapt wordt?

Ik sta in maart net als vele andere Nederlanders in mijn deuropening te klappen voor alle helden die in de frontlinie staan in de strijd tegen corona. Ik klap voor de zorgprofessionals die na uren gebruik van een mondkapje de striemen in hun gezicht hebben. Ik klap voor mijn collega’s die gewisseld zijn van hun vaste taken naar taken binnen het Coronateam van GGD regio Utrecht. Zij hebben hun vaste werkdagen volledig losgelaten, zijn onregelmatig en in het weekend gaan werken en voeren veelal emotionele gesprekken met COVID-19 patiënten of hun nabestaanden. Zij verdienen applaus. Ik heb de afgelopen maand zoals gewoonlijk spreekuur gedaan, zij het in aangepaste vorm. Het voelt alsof ik ver weg sta in de strijd tegen corona.

Wat heb ik de afgelopen maand nou precies gedaan? Dat vraag ik me eind april af terwijl ik een BMR-vaccinatie uit de koelkast pak. Ik ga na het spreekuur tellen. Ik heb deze maand consulten gevoerd met ouders van 82 kinderen. Ik voerde gesprekken, deed lichamelijk onderzoek en vaccineerde. Door de kinderen te vaccineren heb ik 35 kinderen beschermd tegen 11 ziektes die we gelukkig al goed kunnen voorkomen. In totaal heb ik 18 kinderen beschermd tegen bof, mazelen, rode hond en meningokokkenziekte. Ik heb 17 kinderen beschermd tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib en pneumokokken- ziekte. 

In het boek “Vaccinatie” van Simon Rozendaal, onderdeel van de reeks “Elementaire Deeltjes” lees ik: Vaccins zijn een weldaad voor de mensheid. Jaarlijks worden wereldwijd twee tot drie miljoen doden voorkomen door mensen met een vaccin te beschermen tegen besmettelijke ziekten. Er vallen nauwelijks maatregelen te verzinnen waarvan de kosten-batenanalyse zo aantrekkelijk is. Alleen het aanleggen van waterleidingen, toiletten en riolering levert per geïnvesteerde munteenheid nog een tikje meer gezondheidswinst op, zo blijkt uit tal van studies. De VN-organisatie Unicef stelde bijvoorbeeld dat een vaccin na schoon drinkwater de meest kosteneffectieve manier is om de economie in arme landen een oppepper te geven. Vaccineren is zeer zinvol. En vaccineren heb ik afgelopen maand volop gedaan. Dus ik mag tevreden zijn. En toch heb ik heb ik het gevoel dat ik niet voldoende bijdraag in de coronacrisis. Ik voel me geen held waarvoor geklapt moet worden.

Dan komt er op 2 mei in het nieuws dat het BMR-vaccin er mogelijk voor zorgt dat mensen minder ziek worden bij een coronabesmetting. Er zijn namelijk overeenkomsten tussen de drie ziektes en het coronavirus. De oudere leeftijdsgroepen hebben die vaccinatie niet gehad, de jongere leeftijdsgroepen in overgrotere meerderheid wel. Dat zou ook kunnen verklaren waarom jongere mensen minder vaak ziek worden als ze corona krijgen. Hopelijk heb ik de 18 kinderen die ik deze maand tegen bof, mazelen en rode hond heb beschermd ook een beetje beschermd tegen corona. En dan sta ik ineens alsnog in de frontlinie met de BMR vaccinatie als mogelijk wapen tegen corona.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts