Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Corona: overdreven ophef?

 

Is alle media aandacht voor het nieuwe coronavirus terecht? Het is een vraag die mij de afgelopen weken meerdere malen is gesteld. Ik spreek ouders die erg voorzichtig zijn en ouders die minder voorzichtig zijn. Wat is realistisch? 

“We komen niet.” Ik bel met de ouders van Anke. Anke is een baby van 4 weken oud. Kinderen van 4 weken oud zie ik nog wel op consult vanwege het lichamelijk onderzoek dat gedaan moet worden. Zo onderzoek ik bijvoorbeeld een kind op aangeboren staar. Bij volwassenen leidt een nieuwe lens bij staar weer tot helder zien. Bij baby’s moet aangeboren staar snel opgespoord en behandeld worden, anders wordt een kind blind. Onder andere hierom zou ik Anke graag willen onderzoeken vertel ik aan ouders. Ik leg aan ouders uit dat er vele lege plekken op het spreekuur zijn omdat peuters en kleuters worden afgebeld en dat kinderen met veel ruimte ertussen worden gepland. Vooral baby’s die gevaccineerd moeten worden, worden uitgenodigd. Een kinkhoestuitbraak over een paar maanden is niet wenselijk. In de wachtkamer staan de tafels met daarop de felgekleurde onderzoekkussens als afgelegen eilanden uit elkaar. In mijn spreekkamer heb ik een extra tafel geplaatst zodat ik voor het grootste gedeelte van het consult 1,5 meter afstand kan bewaren. Ik reinig alles wat ik tijdens een consult gebruik na het consult met alcohol. Oftewel, we doen er alles aan om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. En toch willen de ouders van Anke niet komen. Ouders vertellen al weken geen bezoek meer te hebben gehad. Boodschappen worden thuis bezorgd. Ouders en dochter komen ook niet buiten, ze zijn de hele dag binnen. Noch de ouders, noch de baby is ziek, maar ouders verblijven al wekenlang vrijwillig in volledige thuisisolatie. “Nee, we komen echt niet.” 

Nadat ik het telefoongesprek heb afgerond roep ik Danny binnen. “Wordt er nou niet allemaal een beetje teveel ophef over gemaakt, dokter?” vraagt zijn moeder aan mij. “Ik bedoel aan griep gaan toch ook gewoon elk jaar mensen dood?!” 

Ik denk dat voorzorgsmaatregelen en de aandacht in de media erg belangrijk zijn om snelle verspreiding van het virus te voorkomen. Als er teveel mensen tegelijk ziek worden vindt er overbelasting van de IC plaats. Bij overbelasting van de IC zie je dat het sterftecijfer onnodig hoger wordt. En dat moeten we zien te voorkomen, vandaar de strenge maatregelen. Door afstand te houden tot elkaar redden we levens van mensen die kwetsbaar zijn. Als je echter kijkt naar het niveau van een persoon verloopt een COVID-19 infectie bij één op de drie mensen waarschijnlijk zonder klachten. De kans dat iemand aan COVID-19 infectie overlijdt ligt vermoedelijk tussen 0,3-1%. Een roker daarentegen loopt 50% kans om op termijn te overlijden aan de gevolgen van het roken. Ebola is een besmettelijke infectie waaraan in Afrika meer dan de helft van de patiënten sterft. Eigenlijk is roken dus een soort van niet besmettelijke ebola. Alleen ken ik geen enkele roker die uit angst anderhalve meter afstand tot zijn peuk houdt. 

Rosanne van der Lugt, jeugdarts