Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Een omgekeerde marathon

 

Een     maand     van     afstand     houden,     thuisblijven,     videobellen,     persconferenties,     ups en downs. Hoe blijven we overeind zonder collectief ons verstand te verliezen?

Afgelopen week merk ik dat de stemming bij veel mensen wat veranderd is. ‘Huppakee we gaan ervoor’ transformeert langzaamaan in ‘nu heeft het allemaal wel weer lang genoeg geduurd.’ Het nieuwe is eraf en het is voor iedereen hard werken om hard te blíjven werken. We doen ons best om het gevoel van saamhorigheid waarmee we begonnen te behouden.

We zijn niet bezig met een sprint, maar een marathon, zo horen we vaak. Maar een normale marathon is een activiteit van lozen: van calorieën, stress en negativiteit. Van deze marathon kom je, als je niet oppast, juist mentaal en lichamelijk aan: piekeren, slapeloosheid, overeten. 

Soms slaat dit door naar ongezond gedrag: bijvoorbeeld door jezelf te belonen op ongezonde wijze – te veel eten, lang in bed blijven liggen waardoor je dagritme van slag raakt – of ongefundeerd uithalen op social media.

Mijn collega’s en ik doen er alles aan om mensen te helpen, en deze crisis brengt soms trieste verhalen met zich mee. Hoe ik zelf probeer deze periode door te komen? Deels heb ik het ‘geluk’ dat ik mag werken, wat een stuk ritme geeft aan het dagelijks leven. Verder probeer ik elke dag toch even naar buiten te gaan (op afstand), regelmatig te sporten en ontspanning te zoeken in onder meer lezen en puzzelen. En ik probeer mijn energie aan de goede zaken te besteden door af en toe naar dit citaat te kijken:

“Geef me de moed te accepteren wat ik niet kan veranderen, de kracht om alles te doen wat ik wél kan, en de wijsheid om het onderscheid hiertussen te maken.” Ofwel: doe wat je kan, en stop je hoofd niet al te vol met de rest.

Een oude quote, maar voor mij erg fijn in deze situatie. Merk je zelf dat je last hebt van stress door de huidige situatie? Kijk dan ook eens naar de tips voor jong en oud:

En als ik de energie niet meer heb voor lange tips of goedbedoelde adviezen, dan houd ik het bij Herman Finkers: “Je moet gewoon niet te diep nadenken, dan klopt alles.”

Hajo Krol, jeugdarts