Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

… en een gelukkig nieuwjaar!

 

In dit blog probeer ik een aantal voorspellingen te doen voor 2020, waarvan ik eind volgend jaar hoop te kunnen zien dat ze zijn uitgekomen.

Het is december 2020. Het is een bijzonder jaar geweest, waarbij het nieuws de afgelopen tijd werd gedomineerd door de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en de uitrol van 5G in Nederland, ons nieuwe mobiele netwerk.

Maar laten we tussen de handelsoorlogen, fake news en celebrity drama’s een paar dingen doornemen die het afgelopen jaar hebben gespeeld in de wereld van de Nederlandse jeugd en hun gezondheid:

  • Gedurende het jaar kwamen jongeren erachter dat ze steeds meer de eigen regie hebben over hun eigen gezondheid, ook via de GGD. Bezoeken aan www.JouwGGD.nl met onder meer anonieme chatmogelijkheden namen explosief toe.
  • In april brandde een nieuwe discussie over geweld in videogames los met de komst van Cyberpunk 2077.
  • TikTok raakte gedurende de zomer op en over haar hoogtepunt heen als social medium, omdat steeds meer ouderen een account aanmaakten. Hierdoor zijn de jongeren gevlucht naar een ‘boomervrij’ alternatief.
  • Gedurende het jaar werd door velen gestart met een gezondere leefstijl: meer bewegen en gezondere voeding. En wonder boven wonder heeft íedereen het dit jaar volgehouden! Lag het aan de toename van gezonde tussendoortjes, of de gedaalde inkoop van frisdrank? Het Voedingscentrum hing de vlag uit.
  • Stress onder jongeren bleef een belangrijk thema, waardoor discussies over lessen in geestelijke gezondheid op school zijn losgebarsten.
  • De nieuwste generatie Xbox en Playstation zijn zojuist uitgebracht, waardoor de bijbaantjes voor jongeren niet aan te slepen zijn om hiervoor te sparen.
  • Eenzaamheid onder jongeren werd steeds beter aangepakt door een toename van lokale initiatieven om dit groeiende probleem tegen te gaan.

Goed, een paar van deze punten zijn misschien meer wensen dan voorspellingen, maar dat is toch waar deze tijd van het jaar voor bedoeld is?

Voor iedereen een heel gezond & gelukkig 2020, en weet ons te vinden als we hieraan een bijdrage kunnen leveren!

Hajo Krol, jeugdarts