Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Games – een Korte Gids voor de Buitenstaander

 

In een vorig blog heb ik het over gamen gehad, een populaire hobby onder alle leeftijdsgroepen. Helaas is deze wereld voor ouders – als ze zelf niet gamen – vaak een groot, grijs gebied. Hieronder een korte introductie.

Goed, een kleine duik in de wereld van games in vijfhonderd woorden, zodat je beter aan kan sluiten bij gamende kinderen. Dit kan jullie onderlinge contact verbeteren en ervoor zorgen dat zowel de gamer als de niet-gamer zich beter begrepen voelt. Daarom deze korte introductie, niet voor lezers van ‘Tweakers’ of ‘Wired’, maar voor de welwillende, onwetende ouder of hulpverlener.

Laten we beginnen met de hardware, de verschillende apparaten. Heel grof gezegd is dit onder te verdelen in de PC (desktop & laptop), consoles (Xbox & Playstation), handheld (Switch) en mobiel (telefoon & tablet).

Veel mensen zweren bij één systeem: de Playstation zou de beste exclusieve games hebben; de Xbox zou het meest toegankelijk zijn; de PC zou de beste kwaliteit geven; en handheld zou het handigst zijn om ook onderweg te spelen.

De concurrentiestrijd tussen deze systemen kan online soms behoorlijk hevig zijn. Kortgeleden is de Playstation 5 aangekondigd, die er volgens sommigen uit zou zien als een lelijk, futuristisch ruimteschip. Maar de aanstaande nieuwe Xbox, de Series X, zou weer lijken op een zwarte baksteen. Ook uitgevers van spellen worden niet ontzien. EA is een bedrijf dat volgens sommigen alleen maar op geld uit is, terwijl toch elk jaar miljoenen mensen de nieuwste FIFA kopen om virtueel te voetballen. Andere uitgevers zouden juist weer te traag zijn met het uitbrengen van spellen.

Over mobiele spellen wordt vaak denigrerend gesproken. Veel hiervan worden gratis aangeboden, maar vervolgens word je verleid tot aankopen binnen het spel om verder te komen. Deze zogeheten ‘freemium’ spellen worden daarmee uiteindelijk vaak juist duurder dan betaalde spellen. Of, zoals in South Park de grap werd gemaakt: ‘mium’ is Latijn voor ‘niet echt’.

Een van de populairste spellen van het moment, Fortnite, wordt ook gratis aangeboden. Dit spel verdient zijn geld (meer dan 1,6 miljard euro omzet in 2019) door aankopen in het spel, maar deze zijn niet nodig om ‘beter’ te worden in het spel. Het gaat met name om pakjes, dansjes of andere accessoires. Dit is vaak beter te verteren voor spelers, omdat het geen voordeel oplevert in het spel zelf, waarbij je vaak met 100 spelers begint en moet vechten tot er één overblijft. Het spel bevat ook meer ‘vredelievende’ spelvormen, waar bijvoorbeeld echte sterren grote virtuele concerten hebben neergezet tijdens de lockdowns.

Tot slot verschilt de inhoud van spellen gigantisch. Van het ontdekken en bouwen van werelden (Minecraft) tot vechten in de Tweede Wereldoorlog (Call of Duty WWII) of het oude Wilde Westen (Red Dead Redemption 2), en van het vangen van Pokémon tot het verslaan van monsters in online groepsverband (World of Warcraft). Oh, en ook het kijken naar hoe anderen (streamers) gamen is enorm populair, op platforms als YouTube en Twitch.

Welke spellen je als ouder wel of niet toestaat kun je mede baseren op de Kijkwijzer, die verschillende minimumleeftijden adviseert voor verschillende spellen. Maar in de praktijk houdt lang niet iedereen zich hieraan en werkt een open gesprek en afspraken hierover met je kinderen vaak beter. Game on!

Hajo Krol, jeugdarts