1 augustus 2022

Monkeypox (apenpokken)

Monkeypox is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Daarom is het goed om alert te zijn.

Vaccinaties tegen monkeypox

We gaan mensen uit de hoog risicogroep telefonisch uitnodigen voor een vaccinatie tegen monkeypox. Op de website van het RIVM staat beschreven wie er precies tot deze doelgroep behoren. Let op: de vaccinatie is alleen op uitnodiging. Als jij niet telefonisch bent benaderd, kom je nog niet in aanmerking voor een vaccinatie.

Wat moet je doen?

  • Ben je ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten? Bel dan meteen met de GGD. Ook als je twijfelt.
  • Had je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met monkeypox? Dan geldt het strikte advies om af te zien van intiem contact of seksueel contact. Personen die risicocontact hebben gehad, krijgen het advies zich te laten vaccineren door de GGD.
  • Heb je blaasjes op je lichaam, bel dan direct met de GGD. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of rond de anus, penis of vagina.

Heb je monkeypox? 

Dan blijf je thuis tot je helemaal genezen bent. Dit is het geval als alle korsten van de huid zijn afgevallen. Als er sprake is van pijn in de darm dan moet deze klacht ook voorbij zijn. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven. Er zijn aanwijzingen dat het virus ook via sperma overgedragen kan worden. Omdat niet bekend is hoe lang het virus in het sperma blijft, wordt als voorzorgmaatregel geadviseerd om gedurende 12 weken na het verdwijnen van de huidwondjes condooms te gebruiken bij seksueel contact (zowel oraal, vaginaal als anaal).

Wat doet de GGD?

De GGD test mensen die misschien met het virus zijn besmet. Ook wordt er een SOA test afgenomen. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek en word je gebeld door een GGD medewerker. Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact bent van iemand met monkeypox dan neemt de GGD ook contact met je op. Onze medewerkers bespreken met je wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.

Vaccinatie van de hoog risico groep

Vaccinatie is één van de manieren om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen de mensen die een verhoogd risico op besmetting met monkeypox hebben, preventief gevaccineerd. De minister heeft de volgende groepen hiervoor aangemerkt:

  • Deelnemers aan de landelijke PrEP-medicatie-regeling.
  • Mensen op de wachtlijst voor deze regeling.
  • MSM die bij de Centra voor Seksuele Gezondheid bekend zijn.

GGD regio Utrecht is op 30 juli begonnen met vaccineren van deze groep. Het vaccineren gebeurt maandag tot en met zaterdag van 18.00-21.00 uur en zondag van 12.00-18.00 uur op de locatie Overste den Oudenlaan 2 (voormalig Holland Casino) in Utrecht. De campagne loopt nog tot in september 2022.
Vaccinatie is alleen mogelijk met een persoonlijke uitnodiging van de GGD, de huisarts of een behandelaar. De serie bestaat voor de meesten uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. Mensen die de pokkenvaccinatie van vóór 1975 hebben gekregen hebben meestal aan één vaccinatie genoeg. De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinatie.

Kijk op de website van het RIVM voor de veelgestelde vragen monkeypox (apenpokken) en op de website van Soa Aids Nederland: Antwoord op je vragen over monkeypox (apenpokken).

Heb je vragen over het monkeypox-virus of heb je klachten die hier mogelijk bij kunnen passen, neem dan contact op met de GGD.

Bel naar 030-608 60 86, kies eerst optie 0 en dan optie 1. 

Ben je arts of zorgverlener, kies optie 1 voor intercollegiaal contact.

Dit nummer is bereikbaar: ma t/m vrij van 8.30-17.00 uur.

Foto: ANP