Monkeypox: informatie voor huisartsen

Wil je als huisarts telefonisch overleggen over monkeypox tijdens kantoortijden?

Bel voor intercollegiaal contact 030-608 60 86, kies optie 1. Dit nummer is bereikbaar: ma t/m vrij van 8.30-17.00 uur. De telefonist verbindt door naar de dienstdoende verpleegkundige of arts infectieziektebestrijding.

Wil je als huisarts telefonisch overleggen over monkeypox buiten kantoortijden?

Bel hiervoor de dienstdoende arts infectieziektebestrijding: bereikbaar via de meldkamer ambulance (17.00–8.30 uur en zaterdag en zondag) op nummer 030–219 94 45.

De casusdefinitie voor monkeypox is te vinden onder het kopje Maatregelen in de LCI richtlijn Monkeypox.

Testen GGD regio Utrecht

Omdat het monkeypoxvirus is geclassificeerd als een veiligheidsklasse-3 pathogeen, worden er strenge eisen gesteld rondom afname, transport en verwerking van monsters op het laboratorium (zie LCI richtlijn Monkeypox).
Mensen die verdacht zijn voor een monkeypox besmetting worden na overleg met ons ingepland voor een testafname. Op de afdeling van de GGD in het Stadskantoor (Stadsplateau 1, 4e etage) bij Centraal Station Utrecht worden de testen afgenomen. Monkeypox diagnostiek wordt hier, indien nodig geacht, in combinatie met soa-onderzoek gedaan.

Vaccinatie tegen monkeypox van de hoog risicogroep

Vaccinatie is één van de manieren om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen de mensen die een verhoogd risico op besmetting met monkeypox hebben, preventief gevaccineerd.
De volgende groepen komen hiervoor in aanmerking:

  1. Personen die hiv-PrEP gebruiken via Centrum Seksuele Gezondheid (CSG), via de huisarts, of bij een CSG op de wachtlijst staan voor hiv-PrEP.
  2. Personen met hiv en die gescreend worden op hepatitis C, als proxy voor hoogrisicogedrag.
  3. Vanuit CSG’s: afgelopen half jaar CSG-contact vanwege partnerwaarschuwing voor soa en/of hiv, of doorgemaakte syfilis/gonorroe of chlamydia, of > 3 partners gehad.
    GGD regio Utrecht is op 30 juli begonnen met vaccineren van deze groep. Het vaccineren gebeurt maandag tot en met zaterdag van 18.00-21.00 uur en zondag van 12.00-18.00 uur op de locatie Overste den Oudenlaan 2 (voormalig Holland Casino) in Utrecht. De campagne loopt nog tot in september 2022.

Vaccinatie na risicocontact

Naast de vaccinatie als pre-expositie profylaxe voor bovenstaande doelgroep wordt door de GGD ook op indicatie post-expositie profylactisch gevaccineerd (na hoog/matig risico contact met een bevestigde index). Deze indicatie wordt gesteld door de GGD.

Vaccinatie alleen mogelijk met een persoonlijke uitnodiging

Vaccinatie is alleen mogelijk met een persoonlijke uitnodiging van de GGD, de huisarts of een behandelaar. Voor de mensen die PrEP bij de huisarts ontvangen is het de bedoeling dat zij worden uitgenodigd via de huisarts. De huisartsen hebben van de GGD of hun vertegenwoordiger een brief ontvangen met het verzoek om het aantal patiënten in hun praktijk aan ons door te geven. Huisartsen krijgen dan de benodigde hoeveelheid brieven waarmee zij deze mensen zelf kunnen uitnodigen.
De uitnodigingen bevatten een persoonlijke en unieke code, die maar eenmaal gebuikt kan worden. Zonder uitnodiging kan er niet worden gevaccineerd.

De serie bestaat voor de meesten uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. Mensen die de pokkenvaccinatie van vóór 1975 hebben gekregen hebben meestal aan één vaccinatie genoeg. De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinatie.

Geen brief ontvangen?

Heb je als huisarts nog geen brief ontvangen met het verzoek om het aantal patiënten in de praktijk, die voldoen aan de criteria voor verhoogde risico op monkeypox, door te geven? Stuur dan een mail aan kccafspraken@ggdru.nl. Wij zorgen dan dat je deze brief zo spoedig mogelijk via de e-mail ontvangt.