21 april 2023

Nieuw vaccin tegen dengue beschikbaar  

Sinds deze week beschikt GGD regio Utrecht over een nieuw, langverwacht vaccin tegen dengue (knokkelkoorts), genaamd Qdenga. Afgelopen woensdag 19 april is tijdens het reizigersspreekuur in regio Utrecht de eerste vaccinatie gegeven.

Let op: dit is een verouderd nieuwsbericht. Kijk voor actuele informatie over dengue op www.ggdreisvaccinaties.nl.

Hier foto plaatsen

Dengue of knokkelkoorts is een virusinfectie die door muggen wordt overgebracht. In zeker 128 landen komt dengue voor. De laatste 50 jaar zien we een toename van het aantal besmettingen in risicogebieden. Wereldwijd worden 50.000-100.000 infecties per jaar gerapporteerd.  

Bescherming tegen dengue 

Bescherming tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen is en blijft daarom heel belangrijk. Er is geen medicijn om dengue te behandelen, je moet gewoon uitzieken. Nu is er ook een vaccin tegen dengue. Dit vaccin is slechts voor een beperkte groep reizigers geschikt. Het nieuwe vaccin voorkomt 80% van de dengue-gevallen en beschermt vooral goed tegen ernstige ziekte.  

Vaccinatie 

Vaccinatie is van belang voor mensen die al eerder dengue hebben gehad en op reis gaan naar gebieden waar risico is op besmetting met dengue. Je kunt namelijk flink ziek worden bij een tweede of een derde dengue-infectie. De eerste keer verloopt doorgaans mild. 

Wil je meer weten over dengue of over het vaccin? Kijk dan op: 

Belangrijk om te weten/meer informatie: