27 februari 2023

Op Utrecht Science Park opent tijdelijke HPV-vaccinatielocatie

Studenten van Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en Utrechtse MBO-instellingen kunnen deze maand gratis een vaccin halen tegen het humaan papillomavirus (HPV) bij de tijdelijke pop-up vaccinatielocatie van GGD regio Utrecht op Utrecht Science Park (De Uithof). De vaccinatie wordt aangeboden aan iedereen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.

Hier foto plaatsen

Wat is HPV

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus is besmettelijk en seksueel overdraagbaar. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Het virus kan worden overgedragen als je vrijt met iemand die besmet is. Iemand kan het virus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun je ook besmet raken.

Je wordt lang niet altijd ziek van een besmetting. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Als het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Ieder jaar krijgen ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Daarom krijgen kinderen vanaf 10 jaar een vaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.

Dit jaar loopt er een inhaal vaccinatiecampagne tegen HPV voor mannen en vrouwen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Zo krijgen mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd, en vrouwen die niet of deels zijn gevaccineerd alsnog de mogelijkheid zich te laten vaccineren. Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. HPV kan ook andere vormen van kanker veroorzaken, zoals kanker bij de anus, penis, vagina, schaamlippen en in de mond- en keelholte.

Vaccinatie is tijdens de vaccinatiecampagne in 2023 gratis 

Alleen tijdens de HPV-vaccinatiecampagne in 2023 is de vaccinatie voor jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 gratis.

Zij kunnen in maart zonder afspraak terecht in de bovenruimte van het Bibiliotheekgebouw van Utrecht Science Park (Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht) tussen 10.00 en 17.00 uur op donderdag 9 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart en woensdag 15 maart. Neem een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee. Op deze locatie kun je geen afspraak maken, er is vrije inloop.

Naast de locatie op Utrecht Science Park biedt GGD regio Utrecht het HPV-vaccin aan op vier andere vaccinatielocaties in de regio: Amersfoort, Utrecht, Veenendaal en Woerden. Details over deze locaties vind je onderaan de webpagina ‘HPV-vaccinatie voor 18- t/m 26-jarigen’. Je kunt hier vrij inlopen of een afspraak maken via www.hpvafspraak.nl. Ook kun je bellen naar 0800-1608.

Je kunt nu zonder afspraak inlopen op één van onze vaccinatielocaties.