Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Brandbrief 25 GGD’en: grenzen forensische geneeskunde bereikt

 

De forensische geneeskunde heeft nu haar kritische grens bereikt: het lukt niet overal meer om elke dag en ieder uur een forensisch arts of verpleegkundige beschikbaar te hebben. De maatschappelijke consequenties daarvan zijn groot en er is nog geen structurele oplossing. De 25 Directeuren Publieke Gezondheid stuurden hierover een brandbrief aan de ministers van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De DPG van GGD regio Utrecht Nicolette Rigter lichtte op 12 mei in Nieuwsuur de problematiek van de tekorten aan forensisch artsen toe en de onmogelijke keuzes waar forensisch artsen nu voor staan. Dit deed zij vanuit haar rol als landelijke portefeuillehouder forensische geneeskunde namens de DPG-en.

Na 11 jaar en tientallen onderzoeken met vergelijkbare conclusies - er dreigt een tekort aan forensisch artsen in Nederland - is inmiddels die trieste grens bereikt. De schaarste aan forensisch artsen maakt dat werkzaamheden moeten worden uitgesteld. In de ene regio langer dan in de andere. Het lukt niet overal meer om elke dag en ieder uur een forensisch arts of verpleegkundige beschikbaar te hebben. En de gevolgen daarvan zijn groot. Voor nabestaanden, voor slachtoffers, voor rechtszaken, bijvoorbeeld over kindermishandeling en seksueel misbruik, en meer. En dus ook voor politie, openbaar ministerie of gemeenten, de opdrachtgevers van de forensisch artsen van de GGD’en.

Kamervragen

Op 9 februari gaf minister Kuipers in antwoord op Kamervragen nogmaals aan dat voor de versterking van de Forensische Geneeskunde jaarlijks structureel € 20 miljoen nodig is en dat het aan het kabinet is om hierover een definitief besluit te nemen. Woensdag 6 april zei minister Yesilgöz-Zegerius in de Tweede Kamer dat er gezocht werd hoe de benodigde financiële oplossing vorm moest krijgen en dat dit met urgentie geregeld moest worden. 

Nu, inmiddels bijna 1,5 maand later, hebben de Directeuren Publieke Gezondheid aangegeven dat uitstel van een besluit over het perspectief en de benodigde structurele investering niet meer kan. De situatie is onhoudbaar. 

Lees de brandbrief aan de ministers (Lees voor)

Artikel NOS

Uitzending Nieuwsuur (start na 9 minuten)