Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

De 5 meestgestelde vragen over besmetting, quarantaine en isolatie

 

De coronamaatregelen veranderen af en toe. Daarom snappen we het als u soms door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben de 5 meestgestelde vragen over isolatie, besmetting en testen op een rij gezet.  

De coronamaatregelen veranderen af en toe. Daarom snappen we het als u soms door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben de 5 meestgestelde vragen over isolatie, besmetting en testen op een rij gezet.

1. Moet ik opnieuw (negatief) testen om uit isolatie te mogen? 

Nee, u moet klachtenvrij zijn maar hoeft niet opnieuw te testen om uit isolatie te mogen. U kunt tot wel 8 weken na de positieve test positief blijven testen. Dat betekent niet dat u nog besmettelijk bent.

2. Is een antigeentest bij de GGD voldoende voor een herstelbewijs? 

Ja, maar een positieve antigeen(snel)test geeft alléén een Nederlands herstelbewijs. Voor een internationaal herstelbewijs / QR code is een positieve PCR-test nodig. De PCR-test kunt u laten afnemen door de GGD in de buurt. Bel voor een afspraak 

Er is onduidelijkheid over het herstelbewijs na het doormaken van corona. 11 dagen na een positieve coronatest krijgt u een herstelbewijs.

 • Heeft u een positieve antigeen(snel)test gehad dan krijgt u een Nederlands herstelbewijs en GEEN Europees herstelbewijs. Wilt u een Europees herstelbewijs? Maak dan een afspraak voor een PCR-hertest via 030-630 54 00.
 • Heeft u een positieve PCR-test gehad dan krijgt u een Nederlands en Europees herstelbewijs.

Voor extra informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/coronabewijs/herstelbewijs.

3. Hoelang moet ik in isolatie?

Bent u positief getest en heeft u klachten? Dan blijft u vanaf de dag met de eerste klachten minimaal 7 dagen in isolatie om verspreiding te voorkomen. U mag na 7 dagen uit isolatie mits u al 24 uur klachtenvrij bent. NB: de dag met de eerste klachten telt als dag 0. 

Heeft u geen klachten en ontwikkelt u gedurende de isolatieperiode van 7 dagen ook geen klachten? Ook dan mag u na 7 dagen weer uit isolatie. NB: de testdatum telt in dit geval als dag 0.

4. Hoe bepaal ik het begin van de klachten? 

De meest voorkomende klachten bij COVID-19 zijn: 

 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn) 
 • Hoesten 
 • Benauwdheid 
 • Verhoging of koorts 
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping) 

Minder voorkomende klachten: 

Zich niet lekker voelen, Algehele pijnklachten, Hoofdpijn, Oogpijn, Spierpijn, Duizeligheid, Prikkelbaarheid/verwardheid, Buikpijn, Afvallen/verlies van eetlust, Diarree, Overgeven / misselijkheid, Oogontsteking, Verschillende huidafwijkingen, Vermoeidheid.

Heeft u chronische klachten of klachten die al langer dan 7 dagen voor de testdatum begonnen zijn? Of heeft u moeite met het bepalen van het begin van uw klachten, neem dan contact op met de BCO bellijn 030 -209 93 03. Houdt uw referentienummer bij de hand. 

5. Mijn positief getest kind is jonger dan 13 jaar. Moet hij/zij in isolatie? 

Uw kind moet inderdaad thuis blijven en mag niet naar buiten of naar school. Wel is het zo dat een kind op deze leeftijd altijd een ouder/verzorgen nodig heeft die er helemaal voor hem/haar is. Dat betekent dat u het kind NIET alleen op zijn kamer zet, maar dat u als verzorger samen met het kind blijft, zodat het kind de zorg en de veiligheid krijgt die het nodig heeft. 

6.    In contact geweest met een positief getest persoon

Als u bent beschermd door een boostervaccinatie of u heeft korter dan 8 weken geleden corona doorgemaakt én u heeft geen klachten, dan hoeft u niet in quarantaine. Bent u niet geboosterd of heeft u langer dan 8 weken geleden corona gehad dan gaat u in quarantaine en maakt u een afspraak bij de GGD voor een PCR-test op dag 5 na het contact met de positief geteste persoon. De dag van de positieve test telt als dag 0. Dus maandag bent u maandag in contact geweest met een besmet persoon, dan maakt u voor zaterdag een afspraak bij de GGD

 • Met uw DigiD kunt u online een vaccinatie- of een testafspraak maken en ook uw testuitslag raadplegen. Onafhankelijk van onze openingstijden of mogelijk minder goede bereikbaarheid, kunt u online 24/7 terecht. 
 • Voor een vaccinatieafspraak planjeprik.nl
 • Voor een testafspraak via coronatest.nl
 • Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen als u naar een testlocatie of vaccinatielocatie gaat. Het houden van 1,5 meter afstand is verplicht. Het dragen van een mondkapje is verplicht vanaf 13 jaar.
 • Kleed u goed aan wanneer u naar de test- of vaccinatielocatie komt, het kan zijn dat u buiten al even moet wachten voordat u aan de beurt bent.
 • Kijk voor het actuele overzicht van de openingstijden voor de testlocaties op www.ggdru.nl/testbeleid en voor de vaccinatielocaties op www.ggdru.nl/coronavaccinatie en volg ons op social media #ggdru.
 • Wilt u GGDrU bellen en heeft u een vraag die kan wachten? Bel ons dan op in het weekend, dan is het rustig. Zo kunnen we iedereen sneller helpen. Wij zijn iedere dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00u.
 • Ons webcare team is dagelijks bereikbaar tussen 09.00 uur en 17.00 uur #ggdru

GGDrU vindt u online op TwitterFacebookInstagramLinkedIn en YouTube #ggdru