Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Vaccinatieregistratie van buiten de EU: Wat kan?

 

Op maandag 11 oktober 2021 zijn er in meerdere media berichten verschenen over het kabinetsbesluit van 8 oktober 2021 om in Groningen een tweede locatie te openen voor het aanvragen van een Nederlandse vaccinatieregistratie door mensen die buiten de EU volledig zijn gevaccineerd. Helaas is in meerdere berichten de suggestie gewekt dat ook buitenlandse test- en herstelbewijzen in Nederland geregistreerd kunnen worden.  Dat laatste is uitdrukkelijk niet het geval. Buitenlandse test- en herstelbewijzen kunnen niet in Nederland worden geregistreerd.

Wat kan er wel?

Wanneer iemand met een goedgekeurd vaccin is gevaccineerd buiten een land dat is aangesloten bij de EU DCC Gateway dan is het mogelijk om een Nederlandse registratie (en dus een QR-code) te krijgen. Voorbeeld: Marokko, Oekraïne, Panama en Turkije zijn wel aangesloten bij het EU DCC. Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten niet.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/coronabewijs/vaccinatiebewijs/gevaccineerd-in-het-buitenland

Wat kan er niet?

Mensen die niet in Nederland wonen kunnen geen Nederlandse registratie aanvragen. Toeristen uit bijvoorbeeld het VK of de VS zullen gebruik moeten maken van Testen voor Toegang om tijdelijke QR-codes te krijgen.

Hoe gaat de aanvraag in zijn werk?

Op dit moment is het aanvragen van een Nederlandse registratie uitsluitend mogelijk door een afspraak te maken via het speciale telefoonnummer van de GGD regio Utrecht: 030-800 28 99. In een telefoongesprek stellen we vast of de beller in aanmerking komt voor een Nederlandse registratie. Daarna plannen we in overleg met de beller een afspraak in op één van de drie locaties in de regio Utrecht.

Het telefoongesprek is vooral bedoeld om te voorkomen dat mensen die om welke reden dan ook niet in aanmerking komen voor een Nederlandse registratie voor niets naar Utrecht komen.

Tweede locatie

Het kabinet heeft op 8 oktober 2021 besloten dat ook de GGD Groningen een locatie gaat openen voor deze procedure. Per 18 oktober kan het ook op een locatie in Groningen.