Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Zelftesten op corona of naar de GGD?

 

Per 3 december is het nieuwe landelijke zelftestbeleid ingegaan: als u milde klachten heeft, dan kun u nu een zelftest doen. Wat doet u bij een negatieve zelftest? Voor wie is de zelftest en hoe komt u aan een zelftest? Onderstaand leest u alles over de zelftest.

Tot nog toe was het advies om u bij corona-gerelateerde klachten te laten testen bij de GGD. Dat verandert vanaf vandaag. Heeft u klachten, dan kunt u naar de GGD gaan, maar u mag in plaats daarvan ook een zelftest doen. Belangrijk is dat u dat zo snel mogelijk na het ontstaan van de klachten doet.

Positief 

Als de uitslag van de zelftest positief is, dan moet u zich alsnog door de GGD laten testen om de uitslag te bevestigen. Als deze uitslag ook positief is, dan gaat u in isolatie en volgt er een advies vanuit bron- en contactonderzoek. Daarnaast heeft u de test van de GGD nodig om een herstelbewijs te krijgen. 

Negatief

Als de uitslag van de zelftest negatief is, blijft het belangrijk dat u zich houdt aan de basisregels, zoals handen wassen en 1,5 meter afstand houden. Een negatieve zelftest sluit corona immers niet 100% uit. Het is belangrijk dat u de volgende dag opnieuw een zelftest doet. Worden de klachten erger, of ervaart u reuk- of smaakverlies, dan is het nodig dat u een afspraak maakt om u te laten testen bij de GGD.  

Wanneer is zelftesten niet voor u?

Heeft u een kwetsbare gezondheid, bent u ernstig ziek zijn of komt u in contact komen met kwetsbare personen dan is een zelftest niet afdoende. Voor u blijft het dringende advies om u bij klachten te laten testen bij de GGD. Cruciale medewerkers die werken met kwetsbare mensen, moeten zich standaard bij klachten melden bij de GGD.

Zit u in quarantaine omdat u bijvoorbeeld in contact bent geweest met een positief getest persoon, of omdat u teruggekomen bent uit een zeer hoog risicogebied. Dan kunt u geen zelftest doen. U kunt een afspraak maken om na 5 dagen een coronatest bij de GGD doen. Is die test negatief, dan kan de quarantaine beëindigd worden. 

Geschikte zelftesten gebruiken

Het is heel belangrijk dat u gebruik maakt van kwalitatief goede zelftesten. Dat betekent dat u zelftesten gebruikt met een CE-markering voor zelfgebruik. Deze testen zijn te herkennen aan het CE-logo op de verpakking. 

Hoe komt u aan een zelftest?

Zelftesten zijn op veel plekken te koop, zoals bij apotheken, drogisterijen en supermarkten. Om sociale minima de gelegenheid te geven gebruik te maken van zelftesten, doneert de Rijksoverheid zelftests aan Voedselbank NL en het Armoedefonds. Ook aan medewerkers en leerlingen uit het (speciaal) basisonderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs, mbo en hoger onderwijs worden gratis zelftesten verstrekt, net als aan mensen met een kwetsbare gezondheid in thuisisolatie. In totaal heeft het ministerie van VWS al ruim 65 miljoen zelftesten kosteloos verspreid.

Bron: Rijksoverheid.nl

  • Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen als u naar een testlocatie of vaccinatielocatie gaat. Het houden van 1,5 meter afstand is verplicht. Het dragen van een mondkapje is verplicht vanaf 13 jaar.
  • Kleed u goed aan wanneer u naar de test- of vaccinatielocatie komt, het kan zijn dat u buiten al even moet wachten voordat u aan de beurt bent.
  • Kijk voor het actuele overzicht van de openingstijden voor de testlocaties op www.ggdru.nl/testbeleid en voor de vaccinatielocaties op www.ggdru.nl/coronavaccinatie en volg ons op social media #ggdru.
  • Wilt u GGDrU bellen en heeft u een vraag die kan wachten? Bel ons dan op in het weekend, dan is het rustig. Zo kunnen we iedereen sneller helpen. Wij zijn iedere dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00u.
  • Ons webcare team is dagelijks bereikbaar tussen 09.00 uur en 17.00 uur #ggdru

GGDrU vindt u online op TwtterFacebookInstagramLinkedIn en YouTube #ggdru