Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Wat u zelf kunt doen bij rampen en crises

 

Weet u wat u moet doen bij brand? Of als elektriciteit, gas of water voor langere tijd uitvalt? Als een tankwagen met gevaarlijke stoffen in brand vliegt? Als het water door uw straat stroomt omdat een dijk is doorgebroken? Rampen of crisissituaties komen bijna altijd onverwacht. Dan helpt het als u voorbereidingen heeft getroffen.

Ken de risico's in uw buurt

Via www.Risicokaart.nl kunt u eenvoudig de risico's bij u in de buurt traceren door uw postcode of woonplaats in te voeren. U kunt zien of er in uw omgeving een verhoogd risico is op bijvoorbeeld een luchtvaartongeval, natuurbrand of overstroming en u krijgt advies over wat u in zo'n geval moet doen.

Maak een noodpakket

Met een noodpakket bent u goed voorbereid op rampen, calamiteiten of noodsituaties. Een noodpakket samenstellen is makkelijk en niet duur. De meeste spullen heeft u waarschijnlijk zelfs al in huis. Kijk op www.crisis.nl voor een lijst met handige spullen.

Weet wat u moet doen als de sirene gaat

De sirene waarschuwt voor bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen in de lucht. De sirene klinkt alleen in het gebied waar gevaar dreigt. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt de sirene getest.  

Hoort u de sirene op een ander moment? Dan dreigt er acuut gevaar in uw omgeving. Handel dan als volgt:

 • Ga naar binnen
 • Sluit ramen en deuren
 • Luister naar de calamiteitenzender (RTV Utrecht en/of Radio M)

Kijk op www.crisis.nl voor meer tips over wat u moet doen als de sirene gaat. 

Houd contact en help elkaar

De overheid geeft u de officiële informatie bij gevaarlijke situaties.

 • Calamiteitenzender: RTV Utrecht en Radio M
  Zorg dat u een radio (op batterijen!) heeft en dat u de goede frequentie van de calamiteitenzender instelt. In de Veiligheidsregio Utrecht zijn RTV Utrecht (televisie) en Radio M (radiofrequentie FM 93.1) de officiële zenders.
 • Woordvoerders van de Veiligheidsregio
  U kunt woordvoerders van de Veiligheidsregio Utrecht volgen via Twitter @vrutrecht
 • NL-Alert
  Bent u in de buurt van een gevaarlijke situatie? Dan krijgt u via NL-Alert een bericht op uw mobiele telefoon. Daarin staat wat u moet doen. Kijk op www.NL-alert.nl voor meer informatie
 • Contact met de omgeving
  Hoe gaat het met uw buren? Tijdens een ramp of crisis is alle hulp welkom. Misschien heeft u zelf wel hulp nodig. Zorg ervoor dat u in contact staat met uw directe omgeving.