31 oktober 2022

Oproep: Help mee aan een gezondere regio Utrecht!

De Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen 2022, het grootschalige vragenlijstonderzoek van de GGD regio Utrecht, is op 6 september begonnen. Helaas valt tot nu toe de respons tegen. Om goede conclusies te kunnen trekken uit het onderzoek is het noodzakelijk dat een minimaal aantal mensen de vragenlijst invult. Deze week vallen de laatste reminders bij de genodigden op de mat. GGD regio Utrecht hoopt dat hiermee het benodigde aantal respondenten wordt behaald.

Hier foto plaatsen

Dringende oproep

“Deze laatste herinnering is heel belangrijk”, aldus Willeke Wijburg, onderzoeker publieke gezondheid van GGD regio Utrecht. “Helaas hebben nog niet genoeg mensen de vragenlijst ingevuld. Hierdoor komt de kwaliteit van het onderzoek in gedrang. Vorige week hadden pas 3 op de 10 mensen meegedaan. Daarom vragen we de mensen nogmaals dringend om mee te doen. Je helpt mee aan het verbeteren van het gezondheidsbeleid voor de inwoners. Dat is voor de gemeenten en uiteindelijk voor alle inwoners belangrijk.”

Zo zijn er naar aanleiding van het vragenlijstonderzoek in 2020 bijvoorbeeld projecten opgezet om eenzaamheid tegen te gaan en  activiteiten opgezet om bewegen onder senioren te stimuleren.

Gezondheidsbeleid aanpassen op inwoners

58.000 willekeurig gekozen inwoners van achttien jaar en ouder uit de provincie Utrecht hebben een uitnodiging ontvangen voor het vragenlijstonderzoek over onder meer gezondheid, leefgewoonten en het welzijn. De antwoorden worden altijd vertrouwelijk behandeld. In de resultaten van het onderzoek worden alleen gegevens gepresenteerd van de totale groep inwoners van 18 jaar en ouder of van subgroepen, zoals ouderen en jongeren.

Willeke Wijburg: “De uitslag van het onderzoek bespreken we met de gemeenten zodat hun gezondheidsbeleid en activiteiten voor de komende jaren aangepast kunnen worden op de behoefte van de inwoners. We kijken daarbij ook naar de gevolgen van 2,5 jaar corona. Iedereen die de vragenlijst invult maakt kans op een cadeaubon van 50 euro. Dus mocht u een uitnodiging ontvangen hebben, maar de vragenlijst nog niet ingevuld hebben: dit is uw kans!”

Meer informatie

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.ggdru.nl/gezondheidsmonitor. GGD regio Utrecht publiceert in de zomer van 2023 de resultaten op haar website www.ggdru.nl.