Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Teken voorlichting

 

De GGD geeft voorlichting over teken. Waar zijn teken actief en wat moet u doen om een tekenbeet te voorkomen als u met kinderen in een groene omgeving bent.

Teken komen in het hele land voor, vooral in bos, maar ook in park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren of klimop. Van een tekenbeet kun je ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en sinds enkele jaren in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBE, tick-borne encephalitis).

Wanneer rekening houden met teken?

Onderneemt u met kinderen activiteiten in het groen, houd dan wel rekening met tekenbeten. Op de website www.tekenradar.nl is te zien of teken actief zijn. Bij intensief contact met het groen worden soms ook op zachte winterdagen tekenbeten opgelopen.

Zijn tekenbeten te voorkomen?

Het is lastig tekenbeten geheel te voorkomen. Teken zijn erg klein, en worden makkelijk over het hoofd gezien. Een aantal maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van tekenbeten:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in de sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.

Controleren op tekenbeten en andere maatregelen.

Tijdens een activiteit met of zonder overnachting (uitje, avondvierdaagse, spelen in het park, schoolkamp etc..) kunnen waar nodig de volgende maatregelen overwogen worden:

  • Informeer ouders of verzorgers, medewerkers en begeleiders voorafgaand aan de activiteit.
  • Herinner ouders of verzorgers aan het doen van een tekencontrole na afloop van de activiteit. GGDrU ontwikkelde hiervoor de infographic "Met kinderen in het groen? Weet wanneer je wat aan teken moet doen" (Lees voor) waarvan de achterzijde gebruikt kan worden voor ouders en verzorgers.
  • Zorg dat ouders of verzorgers en kinderen toegang hebben tot informatie over tekenbeten, zoals de informatie die op www.rivm.nl/tekenbeet wordt verstrekt, waaronder een app, een film en andere informatie.
  • Adviseer aanvullende preventieve maatregelen bij hoge blootstellingskans, bijvoorbeeld bij een excursie in bosachtige omgeving met veel contact met hoog gras en dode bladeren in de buurt van bomen en struiken.
  • Zorg voor een geschikte tekenverwijderaar. Met een spits of puntig pincet kunnen alle tekenbeten, zelfs op lastige plekjes in huidplooien, de navel of achter het oor verwijderd worden. U kunt hier zien hoe dat precies moet. Voor de meeste tekenbeten zijn andere tekenverwijderaars ook bruikbaar, zoals tangetjes, kaartjes, lepeltjes en haakjes.
  • Voer dagelijks tekencontroles uit op een schoolkamp. Maak goede afspraken hoe dit wordt georganiseerd

Een tekenbeet gevonden?

Verwijder deze dan zo snel mogelijk, hoe eerder hoe beter. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is klein: 2 á 3 procent per tekenbeet. Noteer als school of de kinderopvang de datum en plek van de beet. Licht indien van toepassing de ouders of verzorgers in. Zorg dat de ouders de gezondheid van het kind in de gaten houden. Meer informatie over een teek verwijderen uit de huid vindt u in het menublok Instructies.