Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Je Brein de Baas?!

 

Vanwege de coronacrisis staat de mentale gezondheid van jongeren onder druk. Veel scholen willen hier graag aandacht aan besteden, en jongeren willen hier graag informatie over. Samen met jongeren, docenten en psychologen hebben jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en adviseurs gezondheidsbevordering van GGD regio Utrecht de les ‘Je Brein de Baas?!’ ontwikkeld. 

Het lesmateriaal is actueel en specifiek gemaakt voor scholen om de mentale gezondheid van leerlingen op het voortgezet onderwijs te versterken. Het is tijdens, maar ook na de coronacrisis te gebruiken. Het lesmateriaal is gratis beschikbaar. Het is zo ontwikkeld dat iedere mentor deze les zonder specifieke voorkennis of uitgebreide voorbereiding kan geven. Het is zo ontwikkeld dat iedere mentor deze les zonder specifieke voorkennis of uitgebreide voorbereiding kan geven.

Het lesmateriaal

Het materiaal van ‘Je brein de Baas?!’ bestaat uit twee lessen van 45 à 50 minuten. De lessen zijn bedoeld om klassikaal te geven, omdat dit thema zich niet goed leent voor online onderwijs. De modules die aan bod komen in deze lessen zijn de volgende:

  • Een dubbele crisis; waarom jongeren extra last kunnen hebben van de coronacrisis
  • Je brein en stress; hoe je brein in elkaar zit en stress je denken uitschakelt
  • Grip op je gevoel; waar gevoelens vandaan komen en wat je ermee kunt
  • Je stress te lijf; hoe je je beter kunt voelen, zonder moeilijke gesprekken

Elke module bestaat uit een korte animatiefilm met opdrachten en een bijbehorend werkblad. Daarnaast krijgen de jongeren een informatiebrief met mogelijkheden om zelf hulp te zoeken. Het lesmateriaal is gratis beschikbaar via de site van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ): www.ncj.nl/je-brein-de-baas.
Ook de gebruikte animatiefilms zijn voor docenten te vinden via het NCJ. 
Voor jongeren zal het materiaal te vinden zijn op websites zoals www.jouwggd.nl.

Hoe wordt het in school toegepast?

Deze lessenserie is bedoeld als invulling voor mentorlessen. Ze kunnen ook ingepast worden in andere lessen, zoals biologie of verzorging. Het lesmateriaal is verwerkt in een handleiding met uitgewerkte opdrachten waarmee iedere docent direct aan de slag kan. Verder bevat het opdrachtvellen voor jongeren die ook digitaal gebruikt kunnen worden en een voorbeeldbrief om naar ouders te sturen. 

De veerkrachtige leerkracht

Het is van belang dat docenten zich competent en bekwaam voelen om deze lessen te geven. Aandacht voor de mentale gezondheid van leerlingen begint met aandacht voor de mentale gezondheid van het schoolteam. Schoolpsychologen kunnen hierin ondersteunen.

Extra ondersteuning?

Als er leerlingen zijn die extra ondersteuning nodig hebben, kan indien gewenst de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van uw school met hen in gesprek gaan. Het advies is om ook met hen af te stemmen voordat u deze lessen geeft. Leerlingen kunnen ook aangemeld worden voor een gesprek via GGDrU.

Meer weten?

Kijk op de website van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) via: Psynip.nl/Schoolpsychologen
Voor vragen over het lesmateriaal kunt u terecht bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van uw school of de adviseur Gezonde School. U kunt ook een mail sturen naar gezondeschool@ggdru.nl.